Skidteknik på schemat

På vinterutbildningens tredje dag var det dags att gå från teori till praktik. Att dra en stor pulka med kronans ganska välkända skidor ”Vita blixten” på fötterna är inte en helt lätt uppgift för den som inte är van.

Skidåkning i backe med kurva kräver mycket teknik på kronans skidor. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna hämtar mat inför torsdagens övning.
Kadetterna hämtar mat inför torsdagens övning. Foto: Lars O Nilsson
Kadett Henrik Åsberg tar en kopp varm dryck under en rast.
Kadett Henrik Åsberg tar en kopp varm dryck under en rast. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna på fjärde pluton har gjort upp eld var och en.
Kadetterna på fjärde pluton har gjort upp eld var och en. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna hämtar mat inför torsdagens övning. Foto: Lars O Nilsson
Kadett Henrik Åsberg tar en kopp varm dryck under en rast. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna på fjärde pluton har gjort upp eld var och en. Foto: Lars O Nilsson

Dagen inleddes med lite grundläggande övningar i hur man ställer upp och förflyttar sig med skidor under militära former.

Efter det var det dags att åka ut på övningsfältet. Så länge det var slät mark gick det väl utan problem, men när det började luta blev det svårare. Uppför var det mest en fråga om att orka, medan utförsbackarna krävde både teknik och att våga släppa på när pulkan tog fart. Det visade sig ganska snart att kadetterna med sina olika bakgrunder från alla försvarsgrenar var bättre på skidåkning än vad man erfarenhetsmässigt kan förvänta sig. Efter förmiddagens skidträning var det dags för nästa moment, nämligen att göra upp eld. De flesta av kadetterna har ju med sig kunskaper om detta från sig militära grundutbildning, men det kräver ändå teknik att med hjälp av enbart ved och tändstickor kunna göra upp eld.

Lunchen åts naturligtvis utomhus för att få upp vanan att göra det, även om kadetterna vid det här tillfället inte behövde laga maten själva. Resten av dagen ägnades åt fortsatt skidträning inför de kommande dagarnas mer tillämpade övningar. På kvällen bjöds kadetterna på en föreläsning om Siriuspatrullen, som handlar om den danska patrulleringen på Grönland.

Kadett Henrik Åsberg som läser till stridspilot säger efter de tre första dagarna att han tycker att utbildningen har varit bra. Den har hållit ett högre tempo än vad han hade förväntat sig, vilket han ser som positivt. Vinterutbildning är heller ingen nyhet för Henrik som gjorde sin militära grundutbildning på Fallskärmsjägarskolan, där vinterutbildning i Arvidsjaur var en del av utbildningen.

Under torsdag-fredag kommer kadetterna att genomföra en sammanhängande övning där natten kommer att tillbringas enskilt utomhus med bara sovsäck och ett väderskydd för sovsäcken. Detta är normalt inga problem med de moderna sovsäckar som Försvarsmakten har idag, om inte temperaturen sjunker för lågt. Innan det är dags att krypa ner i sovsäcken skall de dock genomföra en övning i isvaksbad. Anledningen till att man övar detta är att man skall vara bättre förberedd om man skulle hamna i den situationen på allvar någon gång. Undersökningar har visat att chansen att överleva om man går genom isen ökar med minst 50 % om man har övat detta innan.