Så skarpt man kan komma

Under två dagar har delar ur den strategiska reserven, IA09, övat strid i bebyggelse i Skövdetrakten. Nytt för soldaterna var användandet av färgmarkeringsammunition. Ammunition kan enklast förklaras som kulor som lämnar märke efter sig vid träff för de vapen Försvarsmakten använder.

Soldater ur IA09 rycker fram i byggnaden för att säkerhetsställa att inga motståndare finns kvar. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Övningsledare, Axelsson från Markstridsskolan i Kvarn som har varit en av utvecklarna av denna utrustning som idag är försöksutrustning inom Försvarsmakten förklarar:
– Det blir mer realistisk för alla. Det blir ett utslag som individen, soldaterna direkt känner.
 
För att övningen ska genomföras så säkert som möjligt då ammunition är färgad ”tvål” som skjuts och gör lite ont när den träffas används skydd för både hals och ansikte. Syftet med övningen är att soldaten ska göra rätt, hantera sin utrustning och röra sig på ett bra och säkert sätt. Till exempel så blir sikta och skjuta rätt påtagligt då kulorna träffar motståndaren och ger ett färgmärke på kläderna. Lös ammunition, som är vanligt att öva med, ger inte någon verkan på den person man skjuter på.

Axelsson fortsätter:
– Nästan hela västra världen använder sådan slags ammunition för att öva. Det är ett klockrent system på kortare avstånd.

Ammunitionstypen är självklart inte lika kraftig som vanlig ammunition och har sämre räckvidd. För övningar på nära håll är det optimalt för soldaten lär sig reagera på rätt sätt och får en uppfattning över riskerna i en verklig situation.

En annan fördel med ammunitionen är att träffen syns som en lite färgklick på uniformen och hela sjukvårdssystemet kan därför övas utifrån färgfläckens position.