Perfekta vinterförhållanden

120 kadetter från officersprogrammet på Karlberg avslutar i veckan sin första vinterutbildning. De gör sitt första år i sin militära utbildning och vinterkursen innefattar två veckor vid Försvarsmaktens vinterenhet, FMVE i Arvidsjaur.– Bättre utbildningsplattform för vinterutbildning finns inte, förhållandena här är perfekta, säger kapten Johan Larsson, lärare på Militärhögskolan Karlberg.

120 blivande officerare har under snart två veckor genomgått grundläggande vinterutbildning vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg
Kapten Johan Larsson.
Kapten Johan Larsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Märta A Lilliestråle, Stockholm och Jakob Horck, Malmö.
Märta A Lilliestråle, Stockholm och Jakob Horck, Malmö. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Försvarshögskolan rektor Mats Eriksson.
Försvarshögskolan rektor Mats Eriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Johan Larsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Märta A Lilliestråle, Stockholm och Jakob Horck, Malmö. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Försvarshögskolan rektor Mats Eriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De blivande officerarna genomgår nu så kallad grundläggande vinterutbildning
– Det här den första praktiska delen av vinterutbildningen, här får eleverna först och främst lära sig hur de själva fungerar i subarktiska förhållanden, berättar major Tony Gustafsson, chef för utbildningsavdelning vid FMVE i Arvidsjaur.

Varierande

Under utbildningen har eleverna fått prova på varierande vinterförhållanden. Det har varit från vindkyleffekter ner till -40 grader upp till fem, sex minusgrader och strålande solsken.
– Under söndagen fick dom uppleva riktigt svåra förhållanden. Då var det minus 20 grader samtidigt som det blåste åtta meter per sekund och snöade mycket kraftigt, berättar major Erik Falck, en av lärarna på FMVE i Arvidsjaur.

– Utbildningen är mycket bra. Det är viktigt att alla som ska bli officerare får grundläggande förmåga att kunna verka i vinterförhållanden, säger, Jakob Horck, en av de 120 eleverna.
– Det intressant och lärorikt att få den här praktiska erfarenheten, man upptäcker verkligen att det är många små detaljer som ska fungera när man är ligger ute i fält i flera dygn, säger Märta Lilliestråle när hon och kamraterna kommer in för att lämna in och vårda all materiel efter fältdygnen.

Proffsigt

Utbildningen leds av Vinterenheten, enheten har egna instruktörer men stöds även av personal från främst jägarbataljonen och elevernas egna lärare från Karlberg.
– Vi får ett jättebra och professionellt bemötande här i Arvidsjaur. Dessutom är allt så perfekt ordnat här, bara ut genom grinden så är man ute på övningsfältet, säger Johan Larsson.

Mats Eriksson, rektor på Försvarshögskolan, har också följt eleverna under utbildningen.
– Jag kom i lördags och jag har legat två dygn ute i fält med kadetterna. Generellt sett tycker jag det har varit gott gry i eleverna. Många av dem har gjort stora insatser för man ska komma ihåg att flera av dem inte har stått på skidor tidigare. Sen vill jag betona hur proffsigt kursen genomförts. Personalen här är verkligen duktiga på att hitta en lagom nivå som passar alla deltagare.

Eleverna återkommer till Arvidsjaur även under sitt andra och tredje läsår för att bygga på sina kunskaper i vinterförmåga.