Övning på att klara sig i fält

Runt en värmande eld sitter några värnpliktiga från Skånings kompani och äter lunch. Det är andra dagen på den fältvaneövning som de är ute på.

Alla tillreder sin egen måltid. Foto: Olle Malmgren
Madelene Fridell är en av de 54 värnpliktiga som ryckte in i januari.
Madelene Fridell är en av de 54 värnpliktiga som ryckte in i januari. Foto: Olle Malmgren
Madelene Fridell är en av de 54 värnpliktiga som ryckte in i januari. Foto: Olle Malmgren

Frosten nyper lite och snön knarrar under fötterna när soldaterna rör sig runt förläggningsplatsen där de hjälps åt att få vattnet varmt till sin portionspåse med torrmat. Efter en natt under granskyddet, en natt med flera minusgrader känns stämningen ändå positiv.

Soldaterna som sitter samlade runt elden är några av de värnpliktiga som ryckte in som vakt- och insatssoldater för fem veckor sedan. En tid som de har tillbringat med att lära sig allt från vapenhantering till exercis.

Kylan går att hantera

Nu har de kommit fram till den första övningen ute i fält, där de ska lära sig ta hand om varandra och sig själva utan att ha tak över huvudet. Utbildningen inriktas de här dagarna främst på hur de ska behålla stridsvärdet trots den bitande kylan.

Ett par av de värnpliktiga funderar över hur de ska göra kommande natt med placeringen i vindskyddet. Under natten som gått har de sovit olika bra. Det är stor skillnad på att ligga mitt i gruppen mot att få en plats längs kanten. Men ändå tycker de inte att kylan är något större problem.
– Vi har bra kläder och sedan gäller det att hålla igång hela tiden, säger Madelene Fridell. Och får medhåll av Alexander Carlsson som tycker de har lärt sig hantera kylan.

Plutonchefen lägger lite mer ved på elden och säger att han är nöjd med soldaterna och hur det tagit åt sig utbildningen.
–Det har varit mycket kärvt, säger han och påminner om att det är första gången de är ute i fält.

Fältvaneövningen

Under tiden ute i fält lär sig Madelene och Alexander och de andra att bygga bivack och att laga mat för att ha förmåga att kunna klara sig ute på uppdrag. I skarpa lägen ska de kunna förlägga sig snabbt och tyst utan att röja sig för fienden. De ska också kunna klara sig flera dygn utan underhållstjänst och ändå kunna lösa sina uppgifter.

De övar på posttjänst och enskild soldats strid som är moment som ingår i den kunskap de som soldater ska ha när den grundläggande soldatutbildningen är slut. Posttjänst är ett stort ansvar, kamraterna ska kunna sova gott i förvisning om att bli varnade om något skulle hända.

Närmast väntar nu en veckas ledighet innan de fortsätter sin utbildning.