Med samlade krafter mot insats

Vid Norrbottens regemente pågår förberedelserna med oförminskad styrka inför FS 17, den Afghanistanstyrka som roterar ner till Mazar-e-Sharif i april och maj 2009. Sedan vecka 4 har officerare ur Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur utbildat personal i Boden som ska ingå observationsteam och provinskontor i Afghanistan.

MOT-teamen som ska ingå i FS 17 formas nu med gemensamma krafter vid Norrbottens regemente. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Övningsledaren, kapten Johnny Andersson förevisar inför nästa pistolskyttemoment.
Övningsledaren, kapten Johnny Andersson förevisar inför nästa pistolskyttemoment. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Inget fel på den träffbilden, Anders Schääf markerar efter väl genomfört skytte.
Inget fel på den träffbilden, Anders Schääf markerar efter väl genomfört skytte. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Övningsledaren, kapten Johnny Andersson förevisar inför nästa pistolskyttemoment. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Inget fel på den träffbilden, Anders Schääf markerar efter väl genomfört skytte. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utbildningen av de militära observationsgrupperna, så kallade MOT-team, är nu inne på tredje veckan av fyra.
– Övningar och utbildning förläggs så långt som möjligt på hemorten för att minska kostnaderna. Dessutom nyttjas den kunskap som redan finns ute på förbanden och soldaterna slipper pendla, berättar kapten Jonny Andersson, en av de officerare från jägarbataljonen i Arvidsjaur som nu finns i Boden för att stödja utbildningen inför FS 17.

Utbildats två år

Soldaterna som tillhör FS 17 har en mycket bra grund att stå på. Huvuddelen av dem anställdes 2007 och har utbildats för snabbinsatsbataljonen som skulle ingå i Nordic battlegroup, NBG. De utbildades då i plutoner och kompanier och några ska nu bli enheter om sex soldater, MOT-team.
Här nyttjas jägarbataljonens officerare med sina kunskaper på ett bra sätt. Att utbilda och få små enheter att fungera ihop friktionsfritt är något av jägarbataljonens signum.
– Vi som utbildades inför NBG har ju varit här i två år nu så vi har fått en mycket bra utbildning. Vi känner varandra innan och utan och det är väldigt viktigt när man ska fungera ihop i små enheter, säger soldaten Ander Schääf.

Sammansvetsade

Under tisdagen var det utbildning på pistol modell 88 och handgranat som stod på programmet. Närmast väntar utbildning i tårgas, pepparspray och skjutning med hagelgevär, nästa vecka är det dags för stridsskjutningar i Kusträsk.
– Det är många moment som är repetition för de flesta av oss men det är bara nyttigt. Vi är väl sammansvetsade i grupperna och det känns tryggt inför uppdraget i Afghanistan, avslutar Anders Schääf.