Lv 6 övar med brittiskt luftvärn

På söndag åker sju deltagare från Luftvärnsregementet till England, för att delta i den brittiska övningen Brilliant Sky 2. Övningens syfte är att öva sensorer (radar) mot olika typer av projektiler i luften.

Radarsensorn från eldenhet 23 (EldE23) är en av de sensorer som ska användas i den brittiska övningen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Luftvärnsregementet har särskilt bjudits in att delta i Brilliant Sky 2, en så kallad utvecklingsövning med fokus på att utveckla materielens förmåga. Deltagandet är ett steg mot ett fördjupat luftvärnssamarbete mellan Storbritannien, USA och Sverige när det gäller radarsensorers förmåga att upptäcka och varna för inkommande raketer och granater.

I övningen ska luftvärnets radarsensorer prövas mot flera olika typer av projektiler: granatkastargranater, artillerigranater och raketer.
– Det svenska luftvärnets sensorer är i världsklass, och det är därför vi har blivit inbjudna, säger övlt Mattias Elfström vid Lv 6. Övningen kommer att ge oss nya erfarenheter som är värdefulla när vi utvecklar våra egna system. Vi får en möjlighet att delta i en mycket kvalificerad övning, som vi inte hade kunnat genomföra på egen hand.

För mer information, kontakta:
Selma Sedelius, informationschef
0766-49 20 60