Lärdomar för framtiden

I dag, onsdagen den 4 februari, gör det anställda högvaktskompaniet sin första högvakt. Lärdomarna med att ha anställda förband utgör grunden för framtiden.

Rutinerat, anställt högvaktskompani väl förberedda för insats. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Sebastian Kellgren och de andra i kompaniet har vana av både högvakt och att putsa kängor. Det får han nu riktig lön för.
Sebastian Kellgren och de andra i kompaniet har vana av både högvakt och att putsa kängor. Det får han nu riktig lön för. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Daniel Rydberg, kompanichef, drar lärdomar av att ha anställda förband.
Daniel Rydberg, kompanichef, drar lärdomar av att ha anställda förband. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Sebastian Kellgren och de andra i kompaniet har vana av både högvakt och att putsa kängor. Det får han nu riktig lön för. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Daniel Rydberg, kompanichef, drar lärdomar av att ha anställda förband. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten

Förberedelserna har pågått i snart två veckor. Längre tid behövs inte. Vapenrörelserna sitter som de ska, marschen och avlösningarna detsamma. Fram till mitten av mars bevakas och skyddas Stockholm och Drottningholms slott av anställda. Det är som vilken annan anställning som helst.
– Det här är det bästa jobb jag haft, sett till betalningen, säger Gökhan Guven.
Han är som de flesta i kompaniet, det vill säga före detta soldat på Livgardet.

Merparten kommer från fjolårets kull. Hälften av den pluton som Gökhan Guven var i gick vidare till högvaktskompaniet. Av dem väntar hälften på besked om de kommer med i Livgardets insats i Afghanistan senare i år.
– Det här är ett bra mellanting. Det kändes bra vid muck, man visste att även om det var slut så var det inte slut för man skulle se många av dem igen, säger Niklas Gustafsson medan han frenetiskt putsar kängorna blanka för dagens vaktavlösning.

Mycket administration

Försvarsmaktens framtid består av anställda och kontrakterade förband. Det här är andra gången som Försvarsmakten anställer ett kompani för att lösa högvakten. De lärdomar som dras nu förs in i ett datorsystem, i syfte att utveckla organisationen och vara rustad för framtiden.
– Utbildningsmässigt är det inga problem, soldaterna kommer från de tre senaste årskullarna och de hade nästan kunnat gå på direkt. Det är mer allt omkring. Anställda förband kräver ett stort administrativt stöd; lön, blanketter om skatter och jämkning, och att 180 personer till ska äta i matsalen, säger kompanichef major Daniel Rydberg.
Det kräver också en förtänksamhet och planering av diverse beställningar, exempelvis uniformer.

Rekryteringen viktig


Rekrytering är A och O. För utlandsstyrkan avsätts särskilda veckor där man ringer upp de som är antagna. Samma sak krävs för kontrakterade förband, menar Rydberg. 300 sökte men eftersom anställningen föll samtidigt som antagningen till högskolan hoppade en del av. Rekryteringen pågår därför in i det sista.
– Vi är väl rustade för uppgiften. Att vila på kunskapen förstärker kunskapen, säger Daniel Rydberg, som menar att de andställda högvaktskompanierna är ännu bättre än vad de var vid muck.
Oscar Hårleman:
– Samövningen med gruppen blir bättre. Här är alla intresserade så det blir en högre nivå.