Isvaksbad på schemat

Kunskap om hur man tar hand om sig själv under extrema förhållanden är viktig och är prioriterad utbildning för soldaterna vid Luftstridsskolans 22. insatspluton. Vintertid handlar det mycket om att kunna hantera kyla.

Efter en teoretisk genomgång och demonstration är det dags för soldaterna att själva prova att hoppa i det iskalla vattnet. Foto: Mikael Beijbom

Snön faller långsamt ner mot marken vid Fjällnora friluftsområde strax utanför Uppsala. Platsen har i dag besök av 35 soldater från 22. insatspluton vid Luftstridsskolan, LSS. Soldaterna ska i dag få lära sig hur de ska agera i händelse av att isen brister och de faller ner i vattnet.
– Syftet är att de ska lära sig hur de ska agera om de skulle gå igenom isen. Det är viktig kunskap som de kommer att ha nytta av hela livet, säger sergeant Johanna Lundberg.

Efter en teoretisk genomgång och ett förevisningsbad får soldaterna ta på sig säkerhetsutrustningen bestående av isdubbar och säkerhetslina. Säkerhetskontrollanten säkerställer att utrustningen sitter som den ska.

Först ut av de värnpliktiga är Linus Halvarsson. Han är nervös.
– Jag tycker det här är spännande. Jag har haft möjlighet att isvaksbada tidigare, men då avstod jag. 

Badet går dock bra. Efter att han stigit ner i vattnet vänder han sig snabbt om och simmar mot kanten där han kom ifrån. Kylan biter i kroppen och Linus måste samla sig för att kunna göra den obligatoriska anmälan att få komma upp ur vaken. Därefter är det bara att med isdubbarna dra sig upp på land och sen snabbt vidare mot torra kläder. 
– Jag gör gärna om det, men helst inte nu på en gång, skrattar Linus Halvarsson när han återfått värmen.