Ingångna kängor ger kortare startsträcka

De svarta välputsade kängorna är redan väl ingångna trots att inryckningen skedde bara för en vecka sedan. Hannes Hultman har provgått sina kängor några gånger hemma i Jönköping. I höstas kunde han och många av hans kamrater kvittera ut kängorna på helikopterflottiljens besöksdag.

Inryck på Helikopterflottiljen. Foto: Jöran Forsman/Försvarsmakten
Inskrivning.
Inskrivning. Foto: Jöran Forsman/Försvarsmakten
Inskrivning. Foto: Jöran Forsman/Försvarsmakten

Det har stora fördelar med att låta de värnpliktiga gå in sina kängor innan inryckningen. Utbildningen kan komma igång direkt och varken den eller de värnpliktiga behöver bli lidande av några skavsår.

Förra måndagen ryckte 212 ungdomar in vid tredje skyttekompaniet vid Helikopterflottiljen i Kvarn. Av dem är åtta tjejer. De fick göra något som inte händer ofta och knappast kommer att hända igen på väldigt lång tid: rycka in i en helt nybyggd kasern.

Kasernen är byggd under 2008 och slutvisiterades efter överlämning veckan innan inryckning.

Soldaterna är mycket motiverade. Det visste helikopterflottiljen redan efter informationsdagen i höstas då 75 procent av de värnpliktiga var på besök.

Plutonchef Jonas Hyltén tror sig aldrig ha sett en så motiverad och entusiastisk skara nyinryckta värnpliktiga.
– Det är så att vi får köra dem i säng på kvällarna. De sitter och syr i sina märken och läser på om sådant som kommer längre fram i utbildningen.

Utbildningen är elva månader och för de värnpliktiga på kompaniet väntar många utmaningar. Bland annat ska 74 högvaktsdygn genomföras på Stockholms och Drottningholms Slott.