Holländare i svensk vinter

Under årets fyra första månader är det högsäsong vid Försvarsmaktens vinterenhet, FMVE. Vinterutbildningar avlöser varandra på löpande band. Just nu finns drygt 40 holländare på plats i Arvidsjaur.– Den här vintern kommer omkring 600 personer från olika länder hit för att utbildas i vinterförmåga i olika nivåer, berättar major Tony Gustavsson, chef för vinterenhetens utbildningsavdelning i Arvidsjaur.

Övning i skidteknik stod på holländarnas program under onsdagen den 11 februari. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Löjtnant Michel Koopman utbildar sina soldater i det svenska vinterklimatet.
Löjtnant Michel Koopman utbildar sina soldater i det svenska vinterklimatet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
För de flesta var det första gången på skidor, tur att det var mjukt underlag för de som ramlade.
För de flesta var det första gången på skidor, tur att det var mjukt underlag för de som ramlade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Löjtnant Michel Koopman utbildar sina soldater i det svenska vinterklimatet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
För de flesta var det första gången på skidor, tur att det var mjukt underlag för de som ramlade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Måndagen den 9 februari anlände en holländsk närskyddspluton för utbildning i grundläggande vinterkunskaper, den så kallade Basic Winter Course. Plutonen tillhör det holländska flygvapnet och kommer ifrån flygbasen i Leeuwarden i norra delen av landet. Plutonen har bevakning som huvuduppgift och det speciellt vid internationella insatser. 
– Vi tillhör en markbaserad enhet och om tre månader åker vi med ett flygförband till Afghanistan med delar av den här plutonen, berättar löjtnant Michel Koopman.

Samarbetat länge

Koopman och fyra andra officerare var i Arvidsjaur redan för några veckor sedan för att gå den taktiska vinterutbildningen, Tactical Winter Course.
– Vi har gått både den här grundutbildningen och den taktiska för vi ska kunna utbilda våra soldater själva, fortsätter Koopman.
Det är inte första gången som personal ur det Holländska flygvapnet är i Sverige och genomför vinterutbildning. Samarbetet har pågått i sex år, först i F 21:s regi och nu i Försvarsmaktens vinterenhets regi.

Bra tips

Personal från F 21 finns med även denna utbildningsomgång men i framtiden är det tänkt att holländarna ska klara vinterutbildningen i Sverige i stort sett på egen hand. Då behöver de bara stöd med själva planeringen och logistiken på plats.
– Det är perfekt att köra vinterutbildning här i Arvidsjaur, allt det praktiska är enkelt och väl anpassat. De svenska instruktörerna ger oss många användbara tips. Det märks att de har mycket stor erfarenhet av vintertjänst.