Gott betyg åt Lv 6 i brittisk övning

Luftvärnsregementets deltagande i den brittiska övningen Brilliant Sky 2 har gett många värdefulla erfarenheter och visat att svenskt luftvärn håller mycket hög klass. Det står klart efter den två veckor långa utvecklingsövningen, där luftvärnets radarsensorer prövats mot över 1500 granater och raketer.

Över 1500 granater och raketer användes under övning Brilliant Sky. Foto: Anders Broberg/Försvarsmakten
Både underättelseenhet 23 (UndE23) och eldenhet 23 (EldE23) fungerar över förväntan.
Både underättelseenhet 23 (UndE23) och eldenhet 23 (EldE23) fungerar över förväntan. Foto: Anders Broberg/Försvarsmakten
Både underättelseenhet 23 (UndE23) och eldenhet 23 (EldE23) fungerar över förväntan. Foto: Anders Broberg/Försvarsmakten

– Vi har visat att våra radarsensorer fungerar över förväntan, men har också dragit nödvändiga lärdomar för att ytterligare kunna vässa systemen, säger regementschef Lennart Klevensparr som följde övningen under två dagar. Både vår personal och materiel har imponerat.

Det svenska luftvärnets två radarstationer underrättelseenhet 23 och en eldenhet 23, BAMSE (där eldledningsradarn testades), hade grupperats i den norra delen av övningsområdet Salisbury Plains. Målsättningen var att sensorerna skulle fånga alla granater och raketer som sköts mot ett fingerat skyddsområde. Sensorerna ska då också räkna ut och registrera exakt utskjutningsplats och nedslagsplats i syfte att kunna jaga den som skjuter och för att kunna hitta granater som inte har exploderat.
– Vi nådde vår målsättning, och britterna var imponerade över våra resultat, säger Mattias Elfström, övningsledare för den svenska gruppen. Vi har samlat på oss data och kunskaper som blir användbara vid framtida insatser och samarbeten.
– Vi har redan på plats under övningen fått förfrågningar om ett utökat samarbete med brittiskt luftvärn, säger regementschef Lennart Klevensparr.