Från vinterbal till vinterutbildning

För en dryg vecka sedan var det vinterbal på Karlberg för en del av kadetterna. Denna vecka och kommande vecka genomför hela kadettkompaniet vinterutbildning på Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur.

Packning av pulka inför onsdagens övningar. Foto: Lars O Nilsson
I Herkulesplanet på väg upp till Arvidsjaur.
I Herkulesplanet på väg upp till Arvidsjaur. Foto: Lars O Nilsson
Förevisning av alla delar i uniformssystemet för en svensk soldat.
Förevisning av alla delar i uniformssystemet för en svensk soldat. Foto: Lars O Nilsson
För att kunna klara sig i vintermiljö måste man kunna byta kläder utomhus i kyla.
För att kunna klara sig i vintermiljö måste man kunna byta kläder utomhus i kyla. Foto: Lars O Nilsson
I Herkulesplanet på väg upp till Arvidsjaur. Foto: Lars O Nilsson
Förevisning av alla delar i uniformssystemet för en svensk soldat. Foto: Lars O Nilsson
För att kunna klara sig i vintermiljö måste man kunna byta kläder utomhus i kyla. Foto: Lars O Nilsson

På måndagen började årets vinterutbildning med kadetterna. Med flygvapnets Herkulesplan flögs alla kadetter och officerarna på kadettkompaniet, tillsammans med ett antal ytterligare ur personalen upp till Arvidsjaur. I Arvidsjaur togs vi emot av vinterenheten för att under deras ledning genomföra två veckors vinterutbildning. Dagen bjöd på ett strålande väder och ca -15°. Efter att ha kommit på plats vidtog ett antal inledande genomgångar och tillpassning av skidor.

På tisdagen började på allvar förberedelserna för de två veckornas utbildning. En del kadetter har redan goda kunskaper i vintertjänst medan andra behöver få kompletterande utbildning. En av dessa utbildningar handlade om hur man klär sig för att klara sig utomhus under många timmar i stark kyla. Hur man klär sig i uniform är ju ingen nyhet för kadetterna. Däremot att kunna utnyttja alla fördelar, som svenska försvarsmaktens uniformssystem har, kräver kunskap. Gör man fel i stark kyla kan det bli allvarliga konsekvenser. Utbildningen i att bära uniformen på rätt sätt innehöll både teoretiska delar och praktisk övning.

Den ljusa delen av dagen avslutades med fortsatt tillpassning av skidor och den första kontakten med pulkorna som används för att transportera den gemensamma utrustningen i. Efter det fick kadetterna en information från chefen för Arméns jägarbataljon om dess verksamhet i Arvidsjaur. Jägarbataljonen ingår i Norrbottens regemente i Boden.

Kvällen ägnas förutom en information om Försvarsmakten i norra Sverige åt att packa inför onsdagen och att vila.

Läs mer om Försvarsmaktens vinterenhet och Norrbottens regemente under relaterad information till höger.