Första konserten bådar gott för framtiden

Söndagen den 8 februari genomförs den första konserten med både heltids- och visstidsanställda musiker i Arméns musikkår.– De som vill gå får hänga på låset, säger Mats Janhagen.

På söndag genomförs den första konserten med både heltids- och visstidsanställda musiker i Arméns musikkår. Musikalisk ledare och dirigent är Mats Janhagen. Foto: Hans Groby

Konserten heter ”Svenska marschklassiker” och består följaktligen av klassiska marscher, eller ”riktiga godbitar”, som Mats Janhagen, musikalisk ledare för Arméns musikkår, kallar dem.
– Att spela marscher är en viktig uppgift för en militärmusikkår men de spelar ofta utomhus och kanske i regn och kyla. Det är inte alltid man får möjlighet att lyssna på dem i en konsertlokal och verkligen kunna lyssna till detaljerna och höra vilka musikaliska pärlor de faktiskt är. Därför erbjuder vi publiken det nu, säger han.

Det bjuds bland annat på italienska vaktparadsmarscher som var populära på 1920-talet, och tyska marscher som adopterats av svenska förband och som numera är en del av den svenska militärmusiken. Naturligtvis framförs också marscher av svenska stora marschkompositörer som Widqvist, Grundström och Rydberg.

Från och med i år består Arméns musikkår av en tredjedel var av heltidsanställda musiker, visstidsanställda, respektive värnpliktiga. De sistnämnda ryckte in vid årsskiftet och har än inte nått så långt i utbildningen. Därför är det bara de anställda musikerna som spelar på söndag.
– Det har varit spännande att se de hel- och visstidsanställda öva ihop nu. Kombinationen fungerar väldigt bra och det bådar gott för framtiden, säger Mats Janhagen.

Konserten genomförs i samarbete med Militärmusiksamfundet med Staffan Scott, författare, skribent och känt militärmusikintresserad, som ciceron.
Intresset för konserten är stort.
– De som vill gå får hänga på låset, säger Mats Janhagen.

”Svenska marschklassiker” börjar klockan 15. Biljettkassan Nybrokajen 11 är öppen vardagar 12 – 17 samt två timmar före konsert, 08- 407 17 00. Biljetter säljs även via Sverige-huset, ATG-ombud och TicNet, www.ticnet.se, 077- 170 70 70.