En kjempetid i djup snö

Under drygt en vecka har norska soldater och hundar har lärt sig hantera snö och kyla på F 21. Vinterutbildningen för de norska ekipagen är en fortsättning på samarbetet med flottiljens systerförband Bodø hovedflystasion och nu ser deltagarna framåt i tiden med ett mer fördjupat samarbete. – Vi hoppas kunna bjuda in F 21 till en utbildning i preparatsök, säger norske delegationens ledare Petter Sandmo.

Joar-André Kristiansen och hunden Albin samarbetar under skoterpatrullering. Albin markerar att han uppfattat ljud från en figurant i skogen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Hunden Birk och Petter Sandmo förbereder sig inför skoterpatrulleringen.
Hunden Birk och Petter Sandmo förbereder sig inför skoterpatrulleringen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Andreas Pettersen med hunden Eros har hittat figuranten i skogen.
Andreas Pettersen med hunden Eros har hittat figuranten i skogen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Att pulsa i snön bygger muskler på hundarna och ökar konditionen. "Det är bra träning, inte bara för hundarna", säger norske soldaten Joar-André Kristiansen.
Att pulsa i snön bygger muskler på hundarna och ökar konditionen. "Det är bra träning, inte bara för hundarna", säger norske soldaten Joar-André Kristiansen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Hunden Birk och Petter Sandmo förbereder sig inför skoterpatrulleringen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Andreas Pettersen med hunden Eros har hittat figuranten i skogen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Att pulsa i snön bygger muskler på hundarna och ökar konditionen. "Det är bra träning, inte bara för hundarna", säger norske soldaten Joar-André Kristiansen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Snö i massor och sträng kyla, de norska deltagarna i vinterutbildningen har fått vad de önskade.
– Vi är väldigt nöjda med tiden här, en kjempetid, säger Petter Sandmo.

Till vardags arbetar de med att säkra skyddet av det egna förbandet på Bodø hovedflystasion. Vinterutbildningen på F 21 är en nödvändig förberedelse för kommande övning Cold Response som genomförs i norra Norge under mars månad.

Det öppna vattnet utanför norska kusten påverkar vintrarna på Bodø hovedflystasion som oftast bara har lite snö. Som förberedelser innan denna utbildning har soldaterna tränat lite skidåkning och legat ute i fält.
– Hundarna har vistats ute mycket för att bygga på vinterpäls och underull, säger soldat Andreas Pettersen.

Ett nytt sätt att arbeta

Utbildningen har varvat teori och praktik. Att lära sig hantera snö och kyla med metoder och taktiskt uppträdande i terrängen saknar motsvarighet i Norge. Skidor eller snöskor kan vara nödvändigt för förflyttning i snö, vilket gör att det tar mycket längre tid att utföra uppdrag. En utmaning har bland annat varit att få hunden att gå i förarens tempo. Det som också försvårar för hundarna är de hårda snötäckta ytorna. Doftpartiklarna ”fastnar” inte lika lätt på den hårda ytan och det blir svårare för hunden att få upp spår. I djup snö kan du däremot se spår med blotta ögat.

Patrullering kan ske på flera olika sätt och för första gången har de provat skoterpatrullering. Ekipaget åkte på en kälke efter skotern. Eftersom det inte var en transport det rörde sig om, som hundarna tidigare varit med om, blev det en utmaning för hundförarna att få hunden att förstå att den skulle arbeta även från skotern.
– De ska kunna ta upp ljud och vind från en figurant i skogen och markera, säger F 21:s hundinstruktör Anna-Karin Nilsson.

Avslutande nattövning

Som avslutning på utbildningen genomfördes en övernattning ute i skogen där det gällde att kunna ta reda på sig själv, och som hundförare även vara uppmärksam på hundens tillstånd. Ett basläger upprättades dit de återvände för vila. Uppgiften som soldaterna fick var att patrullera på angivna sträckor och göra genomsök av områden, dels för att hitta eventuella materielgömmor, och dels för att hitta spår av eventuella inkräktare.

Ett spår av en skidåkare som korsade soldaternas patrullsträckor gjordes upp på natten för att soldaterna och hundarna skulle få spåra och hitta inkräktaren. Flera timmars spårning i djupsnön tröttar ut även den mest tränade. Under patrulleringen kände sig soldaterna väldigt slitna. Att de sätter hunden främst råder det ingen tvekan om.

– För mig var det viktigt att göra det bästa möjliga för hunden. De är individer och måste tas om hand, de är inga maskiner. Kul att se att hunden också kan bli slut, säger Joar-André Kristiansen.

– Det gäller att tänka på vila och vatten för hunden när vi är tillbaka till baslägret, säger Andreas Pettersen.

Natten gick bra trots att de bara fick ett par timmars sömn. Efteråt samlades gruppen tillsammans med instruktörerna för en utvärdering.
– De har gjort ett mycket bra arbete, säger Linda Fredriksson.

Det var inte bara hundarna som trivdes i kylan och den djupa snön. Soldaterna pulsade och passade på att snöbada varandra mellan övningarna.
– Det har varit kjempegott, säger Joar-André Kristansen.
– Väldigt bra instruktörer, säger Andreas Pettersen.