Effektivt samarbete i norr

Den EOD-pluton som ska ingå i nästa Afghanistansstyrka finslipar nu sina kunskaper i Boden. Plutonen som består av anställd personal är experter inom området EOD och IEDD. Förkortningarna står för ammuntions-, minröjning och röjning av explosiva föremål som tillverkats på ett improviserat sätt.

EOD-plutonen består av anställd personal är experter inom området ammuntions-, minröjning och röjning av explosiva föremål som tillverkats på ett improviserat sätt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hundföraren Tomas Johansson, F 21,  med treårige schäfern Kaliber.
Hundföraren Tomas Johansson, F 21, med treårige schäfern Kaliber. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På roboten kan vapen monteras, här skjuts tändningsanordningen sönder på det upphittade föremålet.
På roboten kan vapen monteras, här skjuts tändningsanordningen sönder på det upphittade föremålet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonschefen Robert Eriksson intervjuas i SVT:s Nordnytt.
Plutonschefen Robert Eriksson intervjuas i SVT:s Nordnytt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hundföraren Tomas Johansson, F 21, med treårige schäfern Kaliber. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På roboten kan vapen monteras, här skjuts tändningsanordningen sönder på det upphittade föremålet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonschefen Robert Eriksson intervjuas i SVT:s Nordnytt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Plutonen förevisade sina kunskaper tillsammans hundplutonen från F 21 i Luleå under torsdagen den
26 februari. Samarbetet inom det så kallade ”Garnison Nord” där förutom I 19 och F 21 även A 9 och Skyddscentrum ingår, innebär gemensamma övningar där man kan nyttja hundar och andra gemensamma resurser i arbetet.
– Hundarna är mycket effektiva och kan nyttjas för att reducera sökområdet när man inte känner till de explosiva föremålens exakta lokalisering. Hundens insats gör också att hela operationen går mycket fortare, berättar kapten Robert Eriksson, chef för EOD-plutonen.

Hund och robot

På F 21 finns totalt trettio hundar, varav två av dessa är så kallade vapen- och ammunitionssökande.
Under torsdagens övning var det treårige schäfern Kaliber med sin hundförare Tomas Johansson som var med och sökte efter misstänkta föremål.
– Hunden kan snabbt söka av ett område, som i det här fallet ett vägavsnitt. När han hittat något misstänkt lägger han sig ner och så att jag får möjlighet att mäta avståndet till föremålet. Det gör jag med en avståndsmätare och dessutom är hunden utrustad med en GPS-sändare, berättar Tomas Johansson.

Efter hundens insats tar en robot vid, gruppens robotoperatör manövrerar den från en säker plats inne i ett av fordonen. Med robotens beväpning skjuts tändningsanordningen sönder. Därefter kan en i plutonen försedd med heltäckande dräkt av kevlar gå fram och rigga utrustning för att man senare ska kunna oskadliggöra föremålet.

Bra utbilda i vinterförhållanden

EOD-plutonen är nu inne i förberedelserna inför FS 17 som är den Afghanistanstyrka som I 19 ansvarar för och i vilken plutonen ingår. FS 17 roterar ner till Mazar-e-Sharif i april och maj 2009.
– Utbildningen här uppe med extrema vinterförhållanden är till väldigt stor nytta för oss. Det finns många likheter med de förhållanden som kan råda i ett missionsområde. Som i till exempel Afghanistan fastän det är åt andra hållet med extrem värme och sand istället för snö, fortsätter Robert Eriksson.

Erfaren personal

Personalen vid EOD-plutonen är en rutinerad skara där de flesta har minst tre utlandsmissioner bakom sig.
– All vår verksamhet bygger just på att rutinerna sitter i ryggmärgen och att de följs till punkt och pricka. Den här verksamheten är alltid skarp. När alla andra flyr från platsen så skall vi dit, avslutar Robert Eriksson.