Aspiranterna flyttar in

De första aspiranterna har kommit till Halmstad och Luftvärnsregementet (Lv 6) för att ta sina första steg på vägen mot specialistofficersyrket. Ett åttiotal förväntansfulla män och kvinnor får nu istället för värnplikt gå den nya vägen att bli behöriga för officersutbildning. Men det första mötet med Försvarsmakten handlar ändå mest om logementet och utrustningen.

Aspiranternas första möte med logementslivet. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Fyra handdukar, håll upp! Oskar Klasson och Mats Dacke inventerar sin soldatutrustning.
Fyra handdukar, håll upp! Oskar Klasson och Mats Dacke inventerar sin soldatutrustning. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Nina Simon installerar sig på luckan – här ska hon bo i tre månader.
Nina Simon installerar sig på luckan – här ska hon bo i tre månader. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Persedelvård – Love Tingsvall hade fått fel tecken på kragspeglarna.
Persedelvård – Love Tingsvall hade fått fel tecken på kragspeglarna. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Fyra handdukar, håll upp! Oskar Klasson och Mats Dacke inventerar sin soldatutrustning. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Nina Simon installerar sig på luckan – här ska hon bo i tre månader. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Persedelvård – Love Tingsvall hade fått fel tecken på kragspeglarna. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten

– Långkalsong två par, håll upp!
Nina Simon från Ljungby är en av nio på logementet som just inventerar sin utrustning under instruktörens ledning. Sedan två timmar ingår hon i aspirantkompaniets andra pluton.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men det känns jätteroligt. Det är en helt annorlunda miljö och kultur som man får vänja sig vid.

Hon har pluggat och rest i några år, och hoppas komma utomlands igen efter sin utbildning.
– Jag har sökt telekrig/marin, och ser mig själv om några år jobba i någon internationell insats.

Vid sängarna mittemot står Oskar Klasson och Mats Dacke med sina stridssäckar. Båda två ville gärna göra lumpen när de mönstrade, men fick ingen möjlighet. Nu tog de istället chansen att via aspirantutbildningen ta vägen till specialistofficersyrket, och är båda lockade av möjligheten att jobba internationellt.
– Försvarsmakten gör ett bra jobb här i Sverige, säger Mats Dacke, men den internationella solidariteten är också viktig, att vi är med och hjälper till.
Nu ser han fram emot att så småningom få ett utvecklande jobb som marktekniker/mekanik. Oskar Klasson har sökt flygtekniker, och båda kommer att hamna på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) efter de inledande femton veckorna på Lv 6.

Stor bredd

Aspirantutbildningen, som är den första i sitt slag, genomförs av Militärhögskolan Halmstad (MHS H), men hälften av instruktörerna kommer från Lv 6, och både boende och utbildning sker mest på Lv 6.
– Halmstads garnison är en bra plats, eftersom vi utnyttjar kompetens och lokaler från både Lv 6 och MHS H, säger Jacob Flodén, ställföreträdande chef för aspirantkompaniet. Vi kan kombinera en bra soldatutbildning med det individfokus som behövs i ledarskapsträningen.

De 80 aspiranter som vaskats fram bland hela 1100 sökande har varierande bakgrund och ålder, och en fjärdedel är kvinnor. Bredden gör inryckningen lite annorlunda än vid en vanlig värnpliktsomgång.
– De är lika nervösa som de värnpliktiga brukar vara, men det märks att de är lite äldre, säger Daniel Lundqvist, instruktör från Lv 6. Det känns bättre också, eftersom man räknar med att de kommer att ge 100 procent – alla har ju valt detta själva.