Villa Nobel ett ekonomiskt alternativ

En välkommen paus på vägen till Afghanistan. Så har Försvarsmaktens nya transitboende i Förenade Arabemiraten kallats som officiellt invigdes den 21 januari.

Försvarsmaktens personal tillhörande NSE (National Support Element). Från vänster f.d.travel-officer Annelie Andersson, inköpare Niclas Sjöquist och detachementchef kapten Peter Berg. Foto: Försvarsmakten
Att Försvarsmakten har lämnat det gamla alternativet med hotell härrör till ekonomiska skäl.
Att Försvarsmakten har lämnat det gamla alternativet med hotell härrör till ekonomiska skäl. Foto: Försvarsmakten
Att Försvarsmakten har lämnat det gamla alternativet med hotell härrör till ekonomiska skäl. Foto: Försvarsmakten

Redan den 1 januari fick den grupp om fyra personer som är stationerade i Förenade Arabemiraten tillträde till huset, som fått namnet Villa Nobel, och har nu i tre veckors tid arbetat med iordningställandet och förberedandet av densamma. Men hittills har redan över 200 personer övernattat i Villa Nobel, under sin resa till förbandet FS 16 och missionen i Afghanistan.
– Vi står för middagsbuffé vid ankomst, övernattning och stor frukostbuffe på morgonen innan flyget tar dem vidare till Mazar-e-Sharif. Soldaterna är därmed väl förberedda för skarp tjänst i Afghanistan, säger kapten Peter Berg som är chef och tillika logistikofficer på NSE-detachementet i Abu Dhabi. NSE betyder National Support Element och är den svenska stödenheten på plats.

Under onsdagen invigdes Villa Nobel officiellt med bland annat deltagare från Sveriges ambassad.

Att Försvarsmakten har lämnat det gamla alternativet med hotell härrör givetvis till ekonomiska skäl, men ökar också högre chefs handlingsfrihet. Vidare merutnyttjar Försvarsmakten detachementet i Abu Dhabi för fler logistiska effektiviseringar såsom lokala inköp efter FS16:s behov för att minska transportkostnaderna från Sverige.

– Ett akut behov av reservdelar till Försvarsmaktens fordon i Afghanistan inkom till oss på fredagen, berättar inköpare Niclas Sjöquist som normalt arbetar på upphandlingsenheten i Halmstad.
– Två dagar senare hade vi Toyotas prylar hos oss, sedan tar Movcon (Movement and Control) över, berättar Niclas Sjöquist.

Löjtnant Staffan Johansson som tjänstgör som Movcon-officer  i Abu Dhabi fortsätter:
– Vi skickar godset med ordinarie passagerarflyg, så det blir ingen merkostnad för Försvarsmakten. Reparationsgruppen i Afghanistan hade de efterfrågade reservdelarna redan på tisdagen, fyra dagar efter beställningen, berättar han, Det är riktigt bra, avslutar han.