Statsministern besöker FS 16

Statsminister Fredrik Reinfeldt är just nu i Afghanistan och besöker den svenska styrkan FS 16. Syftet är att på plats få träffa svenska soldater och få en uppfattning om verksamheten samt träffa civila afghaner.

Fredrik Reinfeldt anlände till Afghanistan där han bland annat träffade överste Håkan Hedlund (till vänster), chef för den svenska styrkan. Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
I statsministerns program har det bland annat ingått patrullering med soldaterna, rundvandring på campen med föredragningar och förevisningar. Här får statsministern möjlighet att själv köra en pansarterrängbil 203 inne på campen
I statsministerns program har det bland annat ingått patrullering med soldaterna, rundvandring på campen med föredragningar och förevisningar. Här får statsministern möjlighet att själv köra en pansarterrängbil 203 inne på campen Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
Statsministern prövar hur det känns att bära en bombdräkt.
Statsministern prövar hur det känns att bära en bombdräkt. Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
I statsministerns program har det bland annat ingått patrullering med soldaterna, rundvandring på campen med föredragningar och förevisningar. Här får statsministern möjlighet att själv köra en pansarterrängbil 203 inne på campen Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
Statsministern prövar hur det känns att bära en bombdräkt. Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera

Delegationen anlände till den svensk-finska Camp Northern Lights i Mazar-i-Sharif måndag eftermiddag lokal tid. Efter en kort genomgång om rutinerna på basen gick statsministern till mässen för att prata med soldater och officerare. Något som var mycket uppskattat.

Statsministern avslutade kvällen med ett framträdande via videolänk till Folk och försvars konferens i Sälen där han beskrev sina första intryck av besöket i Afghanistan.
– Det är viktigt att på plats se hur resurser når fram och kommer till användning, sa han bland annat.

I dag har Reinfeldt ett intensivt program där han bland annat ska följa med svenska soldater på en fotpatrullering i stadsdelen Panshir några kilometer från campen.

Med på resan är också Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Anders Lindström.