På patrull med gränspolisen

Snön ryker om fordonet framför, imman blir rimfrost på vindrutan och mörkret sänker sig sakta. Längs vägen springer förvildade hundar och skäller och enstaka ljus från ensligt liggande hus skymtar på bergssluttningarna. Det är drygt en timmes bilväg till Gate 4 från Camp Victoria. Gate 4 är gränsposteringen mellan Kosovo och Serbien i det svenska skyttekompaniets ansvarsområde. Här stöttar svenska KFOR-soldater Kosovos gränspolis, Border Boundary Police (BBP), med gemensamma patruller.

Svenska soldater patrullerar regelbundet tillsammans med gränspolisen längs med gränsen mellan Kosovo och Serbien. Foto: Maria Pålsson
Gruppchef Pierre Månsson förhör sig om läget i området innan den gemensamma patrullen börjar.
Gruppchef Pierre Månsson förhör sig om läget i området innan den gemensamma patrullen börjar. Foto: Maria Pålsson
Några människor med vapen påträffades på väg till Gate4. - Det visade sig vara ett jaktlag som skulle ut och jaga i närheten, säger Pierre Månsson.
Några människor med vapen påträffades på väg till Gate4. - Det visade sig vara ett jaktlag som skulle ut och jaga i närheten, säger Pierre Månsson. Foto: Maria Pålsson
Gruppchef Pierre Månsson förhör sig om läget i området innan den gemensamma patrullen börjar. Foto: Maria Pålsson
Några människor med vapen påträffades på väg till Gate4. - Det visade sig vara ett jaktlag som skulle ut och jaga i närheten, säger Pierre Månsson. Foto: Maria Pålsson

I östra delen av det svenska skyttekompaniets geografiska ansvarsområde ligger en bit av gränslinjen mellan Kosovo och Serbien. Gränslinjen kallas ABL, Administrative Boundary Line, och är enligt Serbien en administrativ gränslinje mellan Serbien och Kosovo. Men Kosovo kallar det för en gräns sedan man ensidigt utropat sin självständighet i februari 2008.

Det finns en postering på vardera sidan vid Gate 4. Patrulleringen börjar med att alla hälsar på varandra och tolken översätter när de svenska soldaterna förhör sig om läget och om det förekommit någon aktivitet i området. Det har fallit mycket snö de senaste dagarna och poliserna på plats rapporterar att det inte hänt så mycket. 

Enligt ett tekniskt avtal (Military Technical Agreement, MTA) som slöts vid krigsslutet 1999 mellan KFOR och de Jugoslaviska och Serbiska republikerna så får varken Serbien eller Kosovo på egen hand patrullera gränslinjen närmare än 500 meter. Därför patrullerar svenska KFOR-soldater regelbundet tillsammans med BBP. Liknande patruller genomförs också tillsammans med Serbian Armed Forces, SAF.
– Detta är en av våra rutinuppgifter. KFOR ansvarar för säkerheten och att det är fri rörlighet i området. Kosovos egna myndigheter tar över mer och mer nu, och vi stöttar när BBP kontrollerar fordon och människor som passerar gränsen. De tittar mest efter smuggelgods och sånt, säger Pierre Månsson som är gruppchef.

När BBP-patrullen är på plats ger sig fordonen iväg på en liten grusväg längs med gränslinjen. Snön ligger djup och förarna är koncentrerade på att inte köra av vägen.
– Jag upplever att poliserna gör ett bra jobb när vi är här och stöttar dem. Och det känns bra, säger John Ekersund som är förare.

Inget ovanligt påträffas under patrulleringen och efter ett par timmar skiljs de svenska soldaterna och poliserna åt.  
– Visst kan det vara svårt att motivera sig när man genomför en rutinuppgift där det inte händer så mycket. Men då får man tänka runt liksom, säger gruppchef Calle Andersson. Det gäller att förstå syftet med att vi är här. Visst kan det kännas frustrerande att inte uppleva att man gör någonting mer än kör omkring. Men det är ju vår närvaro här som är det viktiga. Tänker man mer långsiktigt än sin egen tid i utlandsstyrkan, som kanske bara är sex månader, så känns det mer meningsfullt.

Svenska soldater patrullerar regelbundet i området också utan gränspolisen. Då kör man runt i området och stannar ofta och pratar med folk man träffar på. På vägen upp till Gate 4 träffade patrullen på några människor med vapen.
– Vi stannade och pratade med dem. Det visade sig vara ett jaktlag som skulle ut och jaga i närheten. Och så kollade vi att de hade rätt tillstånd för sina vapen. Och det hade de, säger Pierre Månsson.