Nya vakt- och insatssoldater rycker in

Allteftersom kön ringlar sig fram blir säckarna tyngre och tyngre. På tillbakavägen får de ta i ordentligt för att få med sig allt. De nyinryckta vakt- och insatssoldaterna kommer upp på kasernen, sitt nya hem, med säckarna fulla av kläder, skor och sängkläder som de precis varit och hämtat ut på förrådet.

Viktor Nyberg först i kön med 50 blivande vakt- och insatssoldater som är på väg mot förrådet för att hämta ut bland annat sina uniformer. Foto: Anne-Lie Sjögren
Om de trots provningen skulle få fel storlek är det möjligt att komma tillbaka och byta.
Om de trots provningen skulle få fel storlek är det möjligt att komma tillbaka och byta. Foto: Anne-Lie Sjögren
Jill Jeginder från Stockholm är en av de fyra tjejer som rycker in nu.
Jill Jeginder från Stockholm är en av de fyra tjejer som rycker in nu. Foto: Anne-Lie Sjögren
Om de trots provningen skulle få fel storlek är det möjligt att komma tillbaka och byta. Foto: Anne-Lie Sjögren
Jill Jeginder från Stockholm är en av de fyra tjejer som rycker in nu. Foto: Anne-Lie Sjögren

Måndagen är första dagen på den elva månader långa värnpliktstiden för de vakt- och insatssoldater som rycker in på Skaraborgs regemente. Antalet ungdomar som gör värnplikt är inte så stort och en del av P 4:s blivande soldater känner inte ens någon som gjort värnplikt. Det gör att de inte riktigt vet vad som väntar framöver men flera tycker att informationen inför inryckningen varit skapligt bra.

– Det är ett tag sedan pappa gjorde lumpen så det kanske har ändrat sig lite, ler Viktor Nyberg. Viktor tycker att han under mönstringen fick en rätt bra bild av vad det innebär att vara vakt- och insatssoldat och nu återstår att se om den bilden stämmer.

Uppe i kasern får alla en säng som kommer vara deras hem under tiden här. Det är dags att packa upp sin utrustning och kontrollera att allt är med. Sedan ska allt märkas upp och märken på uniformen sys på. Efter det börjar utbildningen, först i hur man ska bete sig och hur allting ska användas. Redan tidigt på morgonen kommer killarna och tjejerna märka om de fick rätt storlek på löparskorna, då är det fysisk träning bestående av en löptur.