Nya soldater på Luftstridsskolan

På måndagen ryckte närmare 70 förväntansfulla soldater in till elva månaders värnplikt på Luftstridsskolan i Uppsala.

På måndagen ryckte närmare 70 insatssoldater in vid Luftstridsskolan. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Anders Engqvist hämtar sin utrustning på förrådet.
Anders Engqvist hämtar sin utrustning på förrådet. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
I korridoren fanns ett skåp där de nya soldaterna kunde se hur de skulle plocka in allt i sina två skåp.
I korridoren fanns ett skåp där de nya soldaterna kunde se hur de skulle plocka in allt i sina två skåp. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Anders Engqvist hämtar sin utrustning på förrådet. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
I korridoren fanns ett skåp där de nya soldaterna kunde se hur de skulle plocka in allt i sina två skåp. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Snöflingor och förväntningar virvlade i luften på måndagen när närmare 70 blivande soldater kom till Luftstridsskolan. För många var det första mötet med det militära och det var mycket som skulle klaras av första dagen.

Till att börja med blev alla inskrivna och fick visa upp sin inkallelseorder.
– Det känns lite pirrigt men kul, tyckte Anders Enqvist från Stockholm som ska bli insatsgruppchef. Vi har fyllt i lite papper och blivit avprickade att vi är här.

Därefter var det dags för ett besök på förrådet för att hämta utrustning. Det är mycket som kommer att behövas under den elva månader långa värnplikten – uniformer, kängor, sovsäck, stridssele med mera.

David Hanning från Uppsala packade allt i två plastsäckar och den militärgröna bärsäck han nyss hämtat.
– Det är kul att prova på nya saker så det här ska bli kul, sa han. Jag har en kompis som ligger inne i Enköping nu, så jag har hört lite av honom hur det är.

Efter besöket på förrådet bar det av till logementet. Soldaterna bor fyra eller fem på varje lucka. De flesta har aldrig träffat varandra tidigare.

Första uppgiften var att plocka in allt som hämtats på förrådet i de två plåtskåp som varje soldat har till sitt förfogande. Allt ska finnas på samma plats i varje skåp och spridda uttryck av frustration hördes här och var medan de nya soldaterna kämpade för att få allt rätt. För att förenkla hade befälen packat ett skåp i korridoren så att soldaterna kunde titta var allt skulle vara.

Dagen avslutades med middag och ett första excercispass.