Nya på luckan

Måndagen den 12 januari anlände 33 killar till flottiljen för värnpliktstjänstgöring. De kom till F 21 med inkallelseorder, ID-handling, ifyllda blanketter på närmast anhörig och det allra nödvändigaste i handbagaget.

Emil Olsson, Linus Dejke, Timmy Persson, Kim Rosin, Richard Stark, Mattias Wrede och Fredrik Sånnevall tycker att det ska bli spännande och intressant med lumpen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Andreas Ågren kommer tillsammans med de övriga 32 nyinryckta tillhöra bevakningsplutonen på F 21.
Andreas Ågren kommer tillsammans med de övriga 32 nyinryckta tillhöra bevakningsplutonen på F 21. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Patrik Edberg kvitterar sitt militära ID-kort vid inskrivningen.
Patrik Edberg kvitterar sitt militära ID-kort vid inskrivningen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Andreas Ågren kommer tillsammans med de övriga 32 nyinryckta tillhöra bevakningsplutonen på F 21. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Patrik Edberg kvitterar sitt militära ID-kort vid inskrivningen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

En ny miljö med nya vanor och människor väntar för de värnpliktiga de kommande elva månaderna. De hade rest från Grästorp i söder till Jukkasjärvi i norr för att sammanstråla i den nya bevakningsplutonen på F 21.

Spännande och intressant

Förväntningarna är stora på tiden i grönkläder, samtidigt som de flesta av dem inte har någon aning om vad som väntar.
– Det ska bli intressant, säger Patrik Edberg från Sundsvall.
– Jag har stora förväntningar, säger Andreas Ågren från Umeå.

Båda hade sökt till F 21 för att göra sin värnplikt. Att göra värnplikt är få förunnat i dag. Under 2009 får ungefär 7 000 killar och tjejer genomföra värnplikten, vilket kan jämföras med 49 000 för 20 år sedan.

Utrustning och inventering

Första dagen innebär mycket väntan innan alla som skall rycka in har kommit till förbandet. Senast klockan 24.00 inryckningsdagen skall de vara på plats. Redan då knyts nya vänskapsband.

Efter inskrivningen var det dags att få ut den personliga utrustningen. Cirka 30—35 kilo med skor, kläder, sängkläder, hänglås, skokräm med mera hämtades från serviceförrådet för att strax efter inventeras i kasernens korridor.
– Har alla fått två set med hänglås? Frågar kadett Johan Persson.
Efter en djupdykning i en av plastpåsarna rasslar det till och de värnpliktiga håller plikttroget upp sina lås och så fortsätter det till dess att hela utrustningslistan är inventerad.

Personlig utvecklig

Flera frågor snurrar i huvudet på killarna, bland annat hur de ska stå och gå på rätt sätt.
– Ja, det blir att lära sig att äta och städa igen, precis som på dagis, säger Emil Olsson från Östersund.

De är nyfikna på hur utbildningen är och hur den egna personliga utvecklingen kommer att bli. Myten säger att efter genomförd värnplikt så blir de män, den 4 december när de muckar kommer svaret.