Mindre teori med nytt reglemente

Skjutreglementet PEK ersätts från och med 2009 av ett nytt skjutreglemente som heter SkjutR Ny och som alla i Försvarsmakten ska använda sig av. – Nu vill vi utbilda så många som möjligt. Jag har tyvärr fått säga nej till folk nu i första omgången men vi kommer att ha fler tillfälle så att alla som behöver kommer att få tillfälle, säger kurschef Kristofersson.

Kontroll och tidtagning på alla momenten. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Kurschef Johannes Kristoffersson.
Kurschef Johannes Kristoffersson. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Ulrika Andersson från utbilningsenheten var en av deltagarna på kursen.
Ulrika Andersson från utbilningsenheten var en av deltagarna på kursen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Kurschef Johannes Kristoffersson. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Ulrika Andersson från utbilningsenheten var en av deltagarna på kursen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

Skjutreglementet är en föreskrift som talar om hur man ska bete sig i olika sammanhang när man skjuter och just nu handlar det om automatkarbin.

Kurschefen och eximinatören Johannes Kristofersson har gått en utbildning på 47 timmar för att i sin tur utbilda instruktörer. Till sin hjälp har han ställföreträdande kurschef Rickard Burmérius och instruktör Simon Jörgenssén.

Instruktörsutbildningen är 40 timmar lång och när de är klara med den kan de i sin tur utbilda brukare, som mestadels är de värnpliktiga. Ulrika Andersson från utbildningsenheten är en av de tjugo som under vecka tre utbildar sig till instruktör i det nya skjutreglementet. De håller till på skjutbanan i det råa, disiga januarivädret och är positiva till förändringarna som det nya skjutrelementet innebär.
– Det är mindre fipplande och man lär sig lättare var man har grejerna. Man är mer verklighetsanpassad med inriktning mot striden, säger Ulrika och gör sig klar för ett av skjutmomenten.

Det som tränas för dagen är ”trestegsprincipen”, där man från stående skjuter sig ner lägre och lägre tills man är liggande. Man har sju skott som ska avlossas inom fem sekunder under förflyttning.  Detta övas både enskilt och i stridspar.

Den största skillnaden mellan det gamla och det nya skjutreglementet är att det är mindre teori före skjutning. Man skjuter på kortare avstånd och det är mer tidspressat. En annan aspekt är att eleven tar ansvar för sitt eget lärande och själva utvärderar sina skjutresultat.