Första dagen på jobbet

Med stor förväntan anlände på måndagen de 130 soldater som ska ingå i beredskapsförbandet IA09 till Karlsborg. Några med längtan och några andra med nyfikenhet.– Det känns bra att börja. Jag har gått och väntat på detta. Saknar tjejen såklart men det är också kul att snacka med polarna, berättar Marcus, nyanställd soldat vid K 3.

Soldaternas utrustning hämtas i flera omgångar under första dagen som soldater på IA09 vid Livregementets husarer. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Marcus packar upp sina privata tillhörigheter på sin första arbetsdag i Karlsborg.
Marcus packar upp sina privata tillhörigheter på sin första arbetsdag i Karlsborg. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Marcus packar upp sina privata tillhörigheter på sin första arbetsdag i Karlsborg. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Framför sig har de nästan tre månaders repetitions och vidareutbildning. Därefter, den 1 april, påbörjas beredskapen, som avslutas den 30 september 2010. Soldaterna kommer alltså att tillbringa nästan två år som yrkessoldater i Karlsborg. Under beredskapen kommer de att ytterligare kompetensutveckla sig, såväl inom enskilt specialistområde som inom skvadronen.

– Det känns som ett schyst jobb och jag har funderingar på att fortsätta somspecialistofficer, fortsätter Marcus medan han packar upp sina civila prylar för att lägga in i sitt skåp på logementet. Det ska bli kul att lära känna lite nytt folk.

Under kvällen ska mer utrustning hämtas. Klockan hinner bli mycket innan de går och lägger sig på sina logement för att sova första natten som anställda soldater.