En mångfacetterad julhelg med flera smakprov

Arméns trumkår framträdde i olika skepnader under julhelgen och gav ett smakprov på vad som komma skall.

Trumkåren i skepnad av Underhållningsbandet. I ledningen för allt står kårens chef och kapellmästare, kapten Tommy Törner. Foto: Anders Back/ Försvarsmakten
Musiksoldat Magdalena Blad sjunger Benny Anderssons ”Du är min man”.
Musiksoldat Magdalena Blad sjunger Benny Anderssons ”Du är min man”. Foto: Anders Back/ Försvarsmakten
Furir Fernlund anför marschen mot Stockholms slott på annandag jul.
Furir Fernlund anför marschen mot Stockholms slott på annandag jul. Foto: Anders Back/ Försvarsmakten
Musiksoldat Magdalena Blad sjunger Benny Anderssons ”Du är min man”. Foto: Anders Back/ Försvarsmakten
Furir Fernlund anför marschen mot Stockholms slott på annandag jul. Foto: Anders Back/ Försvarsmakten

Arméns trumkår, TRK, genomförde, liksom tidigare år, högvakter vid Stockholms slott under julhelgen. Förutom den ceremoniella uppgiften bjuder kåren sedan några år tillbaka in de värnpliktigas anhöriga till en konsert på Annandag jul. Detta för att visa en annan del av verksamheten vid sidan av paraderandet – Underhållningsbandet! Årets upplaga av TRK har kommit långt gällande antalet inlärda stycken med tillhörande koreografi. Kårens framträdanden i den här formen är att beteckna som en musikalisk show med humoristiska och visuella inslag.

Cirka hundra föräldrar, flick- och pojkvänner och övriga anhöriga fick lyssna till bland annat Beatles ”Can’t buy me love”, Ted Gärdestads ”Satellit” och Christina Aguilleras ”Candy man”.
Övrig allmänhet får vänta till den 18 mars, då Underhållningsbandet har officiell premiär med en spelning i Nyköping.

Fram till dess fortsätter repetition och övning av upp- och nedpackning, även kallat roddning. Musikkårerna är helt självgående och löser alla för- och efterarbeten under turnéer, från vård av uniform och materiel, packning, lastning och lossning ur lastbil, ljus och ljudinstallationer till upp- och nedmontering av allt från trumset till triangel. Sådant arbete lär det bli mycket av. Under tiden fortsätter trumkåren att spela vid högvakten.