Vad är väl en bal på slottet?

På torsdagen sista veckan i november begav sig 5 kadetter och en officer från Militärhögskolan Karlberg till Danmark för att representera Sverige på Hærens Officersskoles bal, d.v.s. danska arméns officersskolas bal. Resan varade torsdag till söndag.

Dans på Fredriksbergs slott. Foto: Patrik Dingertz
Taktik på danska officersskolan.
Taktik på danska officersskolan. Foto: Patrik Dingertz
Taktik på danska officersskolan. Foto: Patrik Dingertz

Vid ankomsten på torsdagen blev vi väl omhändertagna och transporterade till hotellet där vi gjorde oss i ordning för en välkomstmiddag med de danska värdkadetterna samt kadetter från Norge, Finland och Estland.

Fredagen började tidigt med en presentation av den danska Hæren (armén) och dess officersutbildning. Därefter genomfördes ett taktiskt exempel med grupper från blandade nationer. Det var intressant att se likheter och skillnader mellan nationerna. Under eftermiddagen fick vi en guidad tur på slottet och dess omgivning för att därefter förbereda för kvällens verksamhet. Under kvällen blev vi presenterade för våra balsällskap och det serverades middag på slottet. Sedan var det dansträning i Danmarks motsvarighet till Karlbergs ”Francaise” som kallas ”Lanciers”. Kvällen avslutades med förbrödring i kadetternas sällskapslokal. På lördagen åkte vi på en båttur för att se Köpenhamns kulturhistoria samt gjorde ett besök på Amalienborg, det danska kungliga slottet i Köpenhamn.

Nu till den stora kvällen som alla väntat på. Bal på slottet! Iklädda högtidsdräkt bar det iväg till slottet där vi avnjöt en trevlig middag med tal och förlustelser i vilket även vi bidrog med ett eget musikaliskt bidrag. Kvällen fortsatte långt in på morgontimmarna med dans och förnöjelser på Fredriksbergs slott. Det var närmare 500 deltagare på balen och det spelades live musik på flera håll i slottet där man kunde svänga sig till dansens ljuvliga toner. Kvällen bjöd på stor underhållning och trevligt sällskap.

På söndagen bar det hemåt till Sverige och Karlberg, men med oss har vi många fina minnen.

Vi undertecknade vill tacka den danska Hærens Officersskole för ett varmt omhändertagande och trevligt bemötande.
Kadetterna Adam Mujagic, Patrik Dingertz, Magnus Wihlborn, Sam Geranpayeh, Robin Nordin samt kapten Peder Sunna.

Vill du läsa mer om officersutbildningen i Danmark kan du klicka på länken i högerkolumnen.