Stora planer på gång

Nu är planeringen i gång på riktigt. Mellan den 4 och 6 december träffades runt 100 personer på F 21 för att starta planeringen för vad som kommer att bli flygvapnets största övning i Sverige någonsin – Loyal Arrow. På plats vid F 21 var flertalet av de anmälda deltagarländerna samt övningsledningen ur Nato.

Planeringen och förberedelserna för Loyal Arrow har börjat. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Dennis Hedström.
Dennis Hedström. Foto: Lucas Vesterlund
Dennis Hedström. Foto: Lucas Vesterlund

Många av gästerna hade aldrig sett snö förut, men F 21:s ställföreträdande flottiljchef Mats Danielsson inledde mötet med att lova varmare väder och betydligt mycket mer sol under juni månad när övningen kommer att genomföras. Efter en intensiv och givande planeringsvecka återvände gästerna hem och projektledare för övningen Dennis Hedström, flygvapenofficer på högkvarteret i Stockholm, kunde andas ut.
– Planeringsveckan kändes jättebra. Vi har självklart mycket kvar att göra men det här var en bra början, berättar överstelöjtnant Dennis Hedström, som sedan i höstas jobbat som projektledare för övningen.

Förutom Dennis Hedström, har två personer från F 21 jobbat heltid med att planera övningen.
– Efter jul kommer övningsplaneringen att eskalera. Jag kommer till F 21 som ställföreträdande flottiljchef och fortsätter där jobbet med planeringen. Dessutom kommer betydligt fler personer att bli involverade innan övningen ska gå av stapeln, säger Dennis Hedström.

Loyal Arrow

Det är mellan den 8 och 16 juni 2009 som F 21 kommer att stå som värd för en av de största flygövningarna som någonsin genomförts i Sverige. Övningen går under Nato-flagg och kommer att ha ett tiotal deltagande nationer. Exakt hur stor övningen kommer att bli och med hur många deltagare är svårt att veta i nuläget men det rör sig om ett tusental personer och ett sextiotal plan, berättar Hedström.

För att kunna hantera den stora mängden människor och flygplan kommer förutom F 21 även basen i Vidsel att användas. Närheten till Norge och Finland gör att de kan använda sig av sina hemmabaser i Bodø respektive Rovaniemi. Dessutom kommer Storbritannien troligen att använda sig av ett hangarfartyg som kommer att ligga i Bottenviken utanför Luleå.

Vad betyder det för Sverige, flygvapnet och F 21 att denna flygövning genomförs?
– Det betyder mycket. Grundläggande visar det vår vilja och ambition att delta i internationella insatser. Dessutom bidrar den till att vi får möjlighet att visa upp våra förmågor samt övningsförutsättningar här i Sverige och inte minst att vi klarar av att vara värd för en övningen av denna dignitet.

En annan mycket viktig sak enligt Dennis Hedström är att Sverige kommer att validera sitt registerförband stridsflygenhet 02 under övningen. En resa som började med stridsflygenhet 01 och som han nu ser att flygvapnet tar ytterligare ett steg med.

Vad är det Sverige kan erbjuda dessa länder som gör det så attraktivt att komma?
–Det är många saker. Här kan vi till exempel erbjuda ett övningsområde som är lika stort som hela Tyskland och fem gånger så stort som det vi övade i vid sommarens flygövningen Red Flag, USA. Länderna som väljer att komma hit har dessutom stora valmöjligheter över vad de vill öva, samt att det är stor närhet till skjutövningsfälten, avslutar Dennis Hedström.