Sista striden före muck

Det är strid i ett internationellt scenario under slutövningen i Halmstad, där många små detaljer gör att övningen blir trovärdig. Vakt- och insatssoldater från Skövde, Kvarn, Eksjö och Halmstad är ute på sin sista övning innan de muckar.

När fienden öppnar eld besvaras den från plutonen. Foto: Rebecca Lorén/Försvarsmakten
Linus som muckar om två veckor kommer ge sig iväg till Australien efter lumpen men vill söka internationell tjänst framöver.
Linus som muckar om två veckor kommer ge sig iväg till Australien efter lumpen men vill söka internationell tjänst framöver. Foto: Rebecca Lorén/Försvarsmakten
Linus som muckar om två veckor kommer ge sig iväg till Australien efter lumpen men vill söka internationell tjänst framöver. Foto: Rebecca Lorén/Försvarsmakten

Under veckan pågår en övning i Halmstad för vakt- och insatssoldaterna från P 4, både från Skövde och Kvarn. Förutom soldaterna från P 4 deltar vakt- och insatssoldater från Lv 6, Luftvärnsregementet i Halmstad, och från Ing 2, Göta ingenjörsregemente i Eksjö.

Under veckan ingår bland annat övning i patrullering, strid och spaningstjänst. All verksamhet sker i ett internationellt scenario för att soldaterna ska ha kunskap som räcker för att söka till utlandsstyrkan. Något som bland annat Linus Skoglund har funderat på att göra. 

– Det är mycket detaljer som till exempel speciella ID-kort som skapar en känsla av att man är i en internationell insats, säger Linus.

Han liksom flera andra soldater tycker att övningen är bra planerad. Figuranterna, som är de som spelar motståndare, är ambitiösa och gör det hela väldigt verklighetstroget.

Kvällen är mörk men övningen går vidare. Plutonen ger sig iväg för att söka efter gömda vapen och sprängmedel för att senare återgå till campen på Ringenäs skjutfält där tälten väntar.