Sista dagen på F 17

De 59 värnpliktiga ur 81:a bevakningsplutonen vid F 17 kramar om varandra och säger farväl. De muckar officiellt den 12 december, men är hemförlovade de två sista veckorna.Sista dagen på flottiljen blandas känslor av glädje och vemod.

Dags att lämna F 17. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Traditionsenligt muckarfika.
Traditionsenligt muckarfika. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Traditionsenligt muckarfika. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

Soldaterna har haft möjligheten att delta i internationella övningar, bland annat i England.
– Det är inte så vanligt för värnpliktiga att öva utomlands, säger Fredrik Osbäck, en av plutoncheferna som följt de värnplikta under deras vistelse på förbandet.
 
Sista dagen som värnpliktig har man en traditionsenlig muckarfika tillsammans med befälen.
Kompanichef Patrik Syrén ställer sig upp under fikat och tar ton. ”I did it my way” sjunger han och får med sig en del av de andra. Stämningen är god och han fortsätter att tala.

– Det sägs att om man har fem riktiga vänner så är man lycklig och kanske har ni fått en av dem här under er tid på F17, säger Patrik Syrén.
Han räknar upp en rad datum och frågar om de värnpliktiga känner igen dem. Ett av dem kommer de garanterat att minnas – den 28 november 2008. Dagen för muck.

– Ni är Sveriges framtid. Det är jag också, ett tag till i alla fall, avslutar han och får en varm applåd av de värnpliktiga.

Några timmar senare går bevakningssoldaterna ut genom grindarna på F 17. Alla som ryckte in har klarat värnplikten och fått betyget godkänt.

Direkt efter muckardagen påbörjas förberedelserna för nästa värnpliktskull som ska rycka in i januari 2009. Redan lördagen den 6 december är det besöksdag för de värnpliktiga och deras familjer.