Sicilianska tärnor i luciatåget

Glöggdoften var bedövande och det enda som hördes var ett förväntansfullt sorl och soldater som mumsande på lussekatter och pepparkakor.

Lucia Linda Karlsson och Elin Fjellström ur första pluton tänder ljusen i adventssljusstaken. Foto: Maria Pålsson
Logistikassistent Karin Carlsson var en av tärnorna.
Logistikassistent Karin Carlsson var en av tärnorna. Foto: Maria Pålsson
Förutom luciasång och versläsning innehöll tåget ett bejublat framförande av en Britney Spears-låt.
Förutom luciasång och versläsning innehöll tåget ett bejublat framförande av en Britney Spears-låt. Foto: Maria Pålsson
Chefen för trosspluton  Sonny Quick och personalassistent Weronica Andersson såg till att alla fick glögg och lussekatter.
Chefen för trosspluton Sonny Quick och personalassistent Weronica Andersson såg till att alla fick glögg och lussekatter. Foto: Maria Pålsson
Logistikassistent Karin Carlsson var en av tärnorna. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Förutom luciasång och versläsning innehöll tåget ett bejublat framförande av en Britney Spears-låt. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Chefen för trosspluton Sonny Quick och personalassistent Weronica Andersson såg till att alla fick glögg och lussekatter. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten

– Det var jättetyst innan vi skulle gå in fastän det var så mycket folk. Vi undrade om det alls var någon där, säger en av tärnorna i luciatåget, logistikassistent sergeant Karin Carlsson.

Men det var fullsatt på mässen. Förutom svensk personal från Camp Victoria och från KFOR:s högkvarter så fanns där också en ansenlig mängd nyfikna italienska soldater från det 62:a infanteriregementet på Sicilien som tillfälligt bott på Camp Victoria under hösten.

– Vi bjöd in det Sicilianska skyttekompaniet att vara med. Det var nog första gången de sett Lucia firas på detta sätt. I deras tradition är Lucia synens skyddshelgon och hon firas definitivt inte med sång, tomtebloss och ljus i håret som hos oss, säger kontingentspastor Jerker Schmidt som organiserade luciatåget.

"Spännande tradition"

– Det var en spännande tradition att upptäcka och ett nöje för mig att få vara med i luciatåget, säger löjtnant Antonella Merlo, plutonchef på det italienska kompaniet. Jag kände hur viktigt luciafirandet är för svenskarna.

Det var soldater såväl från skyttekompaniet, stödorganisationen som från militärpolisen som var med i luciatåget.

– Det var en kul grej att vara med. Annars hade det ju bara varit som en vanlig lördag med jobb och sånt, säger Daniel Marffy ur femte pluton och Luciatågets tomte.

Lussekatter till klostret

Men det finns uppgifter att lösa under dygnets alla timmar på KS18 så alla kunde inte vara med och fira.
 
– Jag vet att mina soldater som stod vakt vid klostret i Gracanica på luciadagen tycker om lussekatter. Så jag åkte dit med bullar och en termos med glögg. Fasta uppgifter kan bli långtråkiga så det är klart att jag ville ge dom som stod ute i regnet lite luciakänsla dom också, säger kapten Christian Hellgren chef för tredje pluton.

Under kvällen berättade kontingentspastorn om bakgrunden till det svenska Luciafirandet, och förutom Luciasången, Gläns över sjö och strand och traditionsenlig versläsning avslutades firandet lite mer oortodoxt med en Britney Spears-låt. Allt under stort jubel från publiken.

– Traditioner blir förstärkta när man är här nere. Hemma brukar jag bara titta lite på lucia på TV. Men här nere blir det mer påtagligt och man är med och fixar och grejar, säger kapten Sonny Quick, Chef för trosspluton och kvartermästare. Vi hade beställt 100 lussekatter och de tog slut i ett nafs.