Nu är löjtnant kapten

Sju löjtnanter har blivit kaptener. Stolta fick de under en ceremoni ta emot graderna av A 9:s regementschef, Torbjörn Larsson.– Det är roligt att se att vi har haft flera elever från andra förband, säger han.

Sju nya kaptener: Tomas Bylund, A9, Olov Granath, A9, Daniel Hellberg, A9, Christian Svensson, P4, Peter Larsson, A9, Marcus Lundström, P7 och Johan Lindell, P7. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Marcus Lundström, P 7, blev vald till ”Bästa elev”.
Marcus Lundström, P 7, blev vald till ”Bästa elev”. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
En ny målkuliss i form av Sigma står nu på Bodens södra skjutfält.
En ny målkuliss i form av Sigma står nu på Bodens södra skjutfält. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Marcus Lundström, P 7, blev vald till ”Bästa elev”. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
En ny målkuliss i form av Sigma står nu på Bodens södra skjutfält. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten

De här eleverna har senaste halvåret gått det taktiska programmet vid artilleriets stridsskola, ArtSS, på A 9. De har bland annat fått en omfattande utbildning vad gäller funktionen indirekt eld. De började sin kurs i Halmstad/Karlberg hösten 2007. Sedan bar det iväg till respektive hemförband innan de sommaren 2008 kom till den avslutande befattningsutbildningen på A 9.

Av de sju som blev kaptener kommer tre från A 9 och resten har P 4 eller P 7 som bas. En av dessa är Marcus Lundström, P 7, som också fick utmärkelsen ”Bästa elev”.  Han hade först valt att gå den avslutande delen av utbildning vid Markstridskolan, MSS, i Skövde men ändrade sig till A 9 i sista stund. Något han inte har ångrat.
– Det har varit bra. Nu har jag fått utbildning i indirekt eld och det är vad jag sysslar till vardags med på P 7, säger han.

Sigma
Under ceremonin på tisdagen fick de som nämnt graderna, men på onsdagen var en annan inofficiell avslutning långt ute på Bodens södra skjutfält. Kaptenerna hade som traditionen säger byggt en målkuliss i det här fallet i form av ett Sigma. Något som är ett matematiskt objekt som är av central betydelse då man studerar måtteori. Där mitt ute i terrängen avtäcktes detta i närvaro av alla elever och lärare.
– Att det blev Sigma kommer från att en grupp under utbildningen kallades Sigma, berättar Marcus Lundström som också var byggledare.

Motivering
Det var övriga elever och lärare som valt honom till ”Bästa elev”, motiveringen: ”Studenten har på ett mycket gediget och ansvarsfullt sätt genomfört den befattningsinriktade utbildningen vid ArtSS. Studenten har visat på stor färdighet och intresse för den indirekta bekämpningens betydelse. Studenten var finalist vid årets pokalskjutning”.
Det går att nämna att han även fick ett stipendium av Bae Systems i Bofors.

Taktiska programmet är en av Försvarsmaktens nivåhöjande utbildningar. Det här halvåret på A 9 har även fyra andra elever medverkat, en från A 9 och tre från MSS. De har dock kvar en stund på sin kurs innan de får kallas kaptener.