Muck på korvettdivisionen

På fredagen muckade besättningarna på korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle efter ett spännande och lärorikt år på 41:a korvettdivisionen.

Magnus och Joakim, snart utryckta! Foto: Mikael Holm
Kerstin Kander lämnar tillbaka den militära utrustningen.
Kerstin Kander lämnar tillbaka den militära utrustningen. Foto: Mikael Holm
Sista stationen på serviceförrådet före muck.
Sista stationen på serviceförrådet före muck. Foto: Mikael Holm
Kerstin Kander lämnar tillbaka den militära utrustningen. Foto: Mikael Holm
Sista stationen på serviceförrådet före muck. Foto: Mikael Holm

Efter snart ett år på 41:a korvettdivisionen, som normalt finns baserad på Berga i Haninge kommun, var det på fredagen dags för utryckning för besättningarna på korvetterna HMS Sundsvall och HMS Gävle.

På serviceförrådet Berga träffar vi de snart utryckna Magnus Klinga och Joakim Karlsson. Båda är överrens om att de åtta månaderna ombord en korvett inneburit både väldigt god kamratskap och en lärorik period. Joakim säger att ett av hans mål med värnplikten ombord ett fartyg var att få erfarenhet av livet till sjöss och det målet ser han nu som uppfyllt.

Magnus och Joakim tror båda att vissa inom besättningarna kommer att hålla kontakten för en lång tid framöver, nu när värnplikten snart är över.

Blivande helikopterpilot?

Kerstin Kanders återlämnar en blå arbetsskjorta och säger att efter utryckning hoppas hon kunna bli helikopterpilot. Hon har klarar det första testet och senare i december kommer fler tester, bland annat psykologsamtal. Om hon inte blir antagen tar hon upp sina studier till civilingengör vid Linköpings universitet.

Hon är också nöjd med sin tid ombord korvettdivisionen och utryckningen känns nu bra, men lite vemodigt.