Linda vet vad hon vill

25-åriga Linda Enström från Nordingrå i Ångermanland är en av 40 blivande soldater som just nu är inne i slutskedet av den tre månader långa grundläggande soldatutbildningen, GSU, vid Västernorrlandsgruppen i Härnösand. – Jag siktar på en placering i Hemvärnet, där kan man få göra en värdefull insats för samhället, säger Linda Enström.

Linda trivs både med sina kompisar i GSU- plutonen och med utbildningen. Foto: Uno Gradin
25- åriga Linda Enström har siktet inställt mot att ingå i insatsplutonen inom Kramfors hemvärnskompani.
25- åriga Linda Enström har siktet inställt mot att ingå i insatsplutonen inom Kramfors hemvärnskompani. Foto: Uno Gradin
25- åriga Linda Enström har siktet inställt mot att ingå i insatsplutonen inom Kramfors hemvärnskompani. Foto: Uno Gradin

– Jag har tagit tjänstledigt från mitt lagerjobb i Norge för att gå den här utbildningen, berättar Linda. Ekonomiskt innebär detta givetvis en uppoffring för mig, men det är värt varenda krona och mycket mer därtill. Mitt mål är att bli placerad i insatsplutonen inom hemvärnet i min hemkommun Kramfors.
Linda berättar att hon hade tänkt mönstra och göra lumpen redan som 19- åring.
– Det kom ett välbetalt skiftjobb vid ett bageri emellan. Nu vid 25 års ålder fick jag chansen och den missade jag inte.

 

Varför har du valt att gå GSU-utbildningen?

– Man får större självinsikt, lär sig att arbeta i grupp. Dessutom innebär det en värdefull social kompetensutveckling. Det är också bra att åldrarna i plutonen varierar. Den samlade kompetensen ökar på det sättet. Motivationen är också hög. Alla är ju här frivilligt.

Varför går du med i hemvärnet sedan din utbildning är klar?

– Hemvärnet ska inte bara försvara vårt land mot angripare. Dessutom gör hemvärnet en värdefull insats i samhället. Exempel på detta är att släcka bränder, jobba med översvämningar, leta efter försvunna människor och stötta samhället vid kriser och katastrofer.
Linda har jobbat i ett litet samhälle strax utanför Oslo i snart ett år. Hon hyr en lägenhet tillsammans med några kompisar. Hon räknar med att fortsätta jobba i Norge i ett år till.
– Norrmännen är glada och positiva och trevliga att umgås med. Många är bra på att åka skidor och mycket annat som hör till vintersport. På helgerna åker de flesta till sin ”hytta” (fjällstuga). Där åker man skidor, snöskoter och tumlar om i snön.

Långresor

Linda siktar mot att göra en hel del långresor vad det lider.
– Jag vill se de stora världsdelarna, till exempel Australien och Nordamerika grundligt, berättar hon.
I framtidsplanerna ingår också att starta någon form av företag på hemmaplan.
– Mina föräldrar har en gård i den lilla byn Valmsta och fastigheten kan utvecklas, bland annat genom uthyrning av båtplatser och stallplatser. Jag vill också bli deltidsbrandman. Vi bor alldeles intill brandstationen och brandmannayrket har länge fascinerat mig.
Linda har tillbringat två ur i Uppsala där hon läst djuvård och biomedicin.
– Jag siktade mot att bli djurskyddsinspektör, men nu vet jag inte hur det blir med det. I så fall måste jag läsa ännu mer och jag vet inte om jag har lust med det. Det får framtiden utvisa.

Bakar bullar

En hobby som hängt med från jobbet vid bageriet och ännu tidigare i livet är att baka.
– Jag bakar gärna kakor och bullar, fortsätter Linda. Nu under utbildningen har jag bakat hemma i min lilla hyrda stuga under helgerna. Kakorna och bullarna har jag tagit med till logementet och bjussat på. Gissa om det uppskattats?

I gymnasiet gick hon den 3-åriga medialinjen. Rörlig bild och stillbild var hennes huvudämnen.
Nu vid muck har Linda kommit fram till att tre månader lång soldatutbildning är i kortaste laget.
Jag känner mig inte riktigt redo att mucka. Sex månader hade nog varit bättre, men givetvis har vi trots allt lärt oss massor.