God Jul och Gott Nytt År!

Vakt- och eskortsoldaterna på P 7 är alltid i tjänst – även på julafton. I år är det gruppen Ecco Foxtrot som får en annorlunda jul.– Jag har tagit med en julgran till vaktkuren, säger soldaten Dennis Kortz.

Dennis Kortz har tagit med sig en gran att ha i vaktkuren. Foto: Anja Edvardsson
Dennis Kortz, Isak Sandberg och Björn Ragvald.
Dennis Kortz, Isak Sandberg och Björn Ragvald. Foto: Anja Edvardsson
Ecco Foxtrot. Klicka på bilden för att se den större och se alla namn.
Ecco Foxtrot. Klicka på bilden för att se den större och se alla namn. Foto: Anja Edvardsson
Dennis Kortz, Isak Sandberg och Björn Ragvald. Foto: Anja Edvardsson
Ecco Foxtrot. Klicka på bilden för att se den större och se alla namn. Foto: Anja Edvardsson

Kompisen Björn Ragvald har inte tagit med någon gran – men har bjudit in hela familjen. Han har fem syskon. Till julfirandet kommer fyra av dem, och så föräldrarna.
– Det blir lite speciellt. Så här har vi inte firat förut. Jag är glad att jag får chansen att fira tillsammans med min familj, säger han.
Gruppchefen Isak Sandberg har bjudit in föräldrarna och sin syster.
– Men det viktiga är att man inte sitter själv på julafton, säger han.
Och fira ensam, det kommer inte heller Dennis Kortz göra – trots att han lämnar familjen hemma.
– Vi bestämde att vi firar hemma den 23 i stället, säger han.

Dennis har dock säkrat julstämningen i den lilla vaktkuren, och tagit med en liten gran. Förutom vanliga ljus och kulor, är den dekorerad med helt ofarliga tomhylsor.
– Gör inget med granen när vi är borta, säger han uppmanande till kamraterna, när han ber dem lämna ut granen ur kuren för att visa.

Och så berättar han att det till och med är planerat en liten kupp.
– När vi hissar flaggan på julafton är det inte den vanliga melodin som kommer att spelas, säger han och andas hemlighetsfullt något om tomtegubbar.

För flaggan ska hissas, fastän det är jul. Området ska bevakas, patrulleras, kontrolleras och om något larm går finns tio man starka gruppen Ecco Foxtrot där.
– Vi finns här i Skåne för att lösa rutinuppgifter, och om något särskilt skulle hända. Vi har uppgifter att lösa – julafton eller inte, säger löjtnant Per Erlandsson, vaktchef.

I år jobbar han inte på julafton men väl juldagen.
– Men nästa år jobbar jag julafton. Då är det jag som är tomte, det är vaktchefens uppgift. Det brukar vara trevligt här under storhelger, med god mat och annat firande. Julstämningen kommer till Revinge i år också, det kan jag lova. Och de andra helgerna blir också bra, säger han.

Tomte är alltså vaktchefen. För att säkra tillgången på julklappar har soldaterna i Ecco Foxtrot dessutom lottat enligt ett snillrikt system för att ge varandra julklappar – men inte bara det var och en helst önskar sig.
– Mest blir det lite dumma men roliga grejer, säger Isak, som faktiskt också får en extra fin julklapp av tomten i år: han blir korpral just på julafton.

Ecco Foxtrot och resten av Revinge garnison önskar: God Jul och Gott Nytt År!