Färdigutbildade ammunitions- och minröjningssoldater

Ett trettiotal nyutbildade ammunitions- och minröjningssoldater går idag ut genom Ing 2:s grindar. De skriker muck, men det är inte alla som har den riktiga muckarkänslan. Många av dem räknar nämligen med att snart gå in genom grindarna igen och då som anställda soldater. Av trettiofyra värnpliktiga är det sjutton som sökt utlandstjänst eller officersutbildning.

Kompiskramar och löften om att snart ses igen ges utanför Ing 2:s grindar vid ammunitions- och minröjningsplutonens avslutning. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Petrik Rajakisto har förutom att utbilda sig till amröjsoldat även varit förtroendeman.
Petrik Rajakisto har förutom att utbilda sig till amröjsoldat även varit förtroendeman. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Sebastian Monell från Vimmerby har haft ett toppenår vid Ing 2.
Sebastian Monell från Vimmerby har haft ett toppenår vid Ing 2. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Petrik Rajakisto har förutom att utbilda sig till amröjsoldat även varit förtroendeman. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten
Sebastian Monell från Vimmerby har haft ett toppenår vid Ing 2. Foto: Stefan Söderberg/Försvarsmakten

Plutonen är en av få plutoner i Försvarsmakten som fått genomföra sin värnplikt tiden ut. Anledning till att just denna pluton fullföljt värnpliktstiden är för att ammunitions- och minröjningsverksamheten är prioriterad i Försvarsmakten och efterfrågad i utlandsstyrkan.

Soldaterna tycker att utbildningstiden varit bra och att det märks att Försvarsmakten satsat på funktionen ammunitions- och minröjning. Det gäller inte bara värnpliktstiden, utan även att materielen och utrustningen varit toppenbra, enligt soldaten Monell.

Ammunitionsröjningssoldaten Petrik Rajakisto från Uddevalla uttryckte sina känslor för dagens händelse med följande ord:
 – Jag kommer tillbaka!
Petrik har redan sökt utlandstjänst och kommer även att söka till specialistofficersutbildningen. Han tycker att tiden vid Ing 2 har varit hur kul som helst, med rätt befattning och omväxlande uppgifter. Kamratskap och bra ledarskap har även de varit viktiga ingredienser för slutresultatet. Förutom en framtid inom Försvarsmakten har Petrik fått med sig ett militärt sprängkort, som är ett civilt meritvärde. – Nu är det julfirande i Finland med släkt och vänner som gäller och det lär nog bli många historier från värnpliktstiden att berätta.

En annan ur plutonen som sökt utlandstjänst var Sebastian Monell från Vimmerby, även han ammunitionsröjningssoldat. Sebastian tyckte som kompisen Petrik att värnpliktstiden varit jättebra samtidigt som det idag kändes underbart skönt att gå ut genom grindarna.
– En nyttig erfarenhet har varit att lära sig fungera och leva i grupp. Vi har nästan alltid varit sju åtta stycken tillsammans och då är det viktigt att hitta ett eget krypin för att få lite tid för sig själv, säger Sebastian.

Ing 2 önskar soldaterna en God Jul och ett Gott Nytt År och välkomna tillbaka som blivande kollegor!