”Dig kommer jag inte att glömma”

Livgardet kan för ett tag misstas för ett fotbollsstadion där lagsupportrar försöker överträffa varandra. Ramsan är dock densamma: MUCK, MUCK, MUCK!

Historisk muck på Livgardet. Nästa år är de värnpliktiga på gardesbataljonen betydligt färre. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Kompanichef Peter Almström tackar Tobias Juntti för detta året.
Kompanichef Peter Almström tackar Tobias Juntti för detta året. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Framröstade Bästa kamrater prisades av Svea Gardesföreningen vid medaljceremoni på Stockholms slott.
Framröstade Bästa kamrater prisades av Svea Gardesföreningen vid medaljceremoni på Stockholms slott. Foto: Björn Börjeson/Försvarsmakten
Kompanichef Peter Almström tackar Tobias Juntti för detta året. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Framröstade Bästa kamrater prisades av Svea Gardesföreningen vid medaljceremoni på Stockholms slott. Foto: Björn Börjeson/Försvarsmakten

Det återstår bara minuter tills all väntan är över. De sista gruppbilderna tas och soldaterna bär de ägodelar som inte ryms i väskan i svarta sopsäckar. Grupptryckets styrka och smittande glädje blir påtaglig. Men mitt i glädjen finns det allvar. Omfamningarna är lite längre än vanligt och när inte ropen skallar blir det lite avvaktande stämning.
– Det känns skönt men vemodigt att lämna alla kompisar. Man vet att man kanske inte ser några av dem igen, säger Tobias Juntti, stabsbiträde på 8. kompaniet.
Efter julen siktar han på en karriär inom finanssektorn. Om det inte är kul så är det inte omöjligt att han återkommer till Livgardet, lovar han.

– Ja, dig kommer jag inte att glömma i första taget, säger kompanichef Peter Almström leende när de skakar hand.
Tobias Juntti tipsar nästa års värnpliktiga:
– Kom förberedda och ta reda på så mycket ni kan om tjänsten.

”Kör hårt”

Från Ringvägen hörs nu livkompaniets steg och sjungande. Det är dags att marschera mot vakten där befäl och familj väntar. Längtan är för stor. Några kan inte hålla emot och springer även de sista meterna innan grindarna. Ute, jublandes!
Fortfarande med andan i halsen råder Julia Nilsson, före detta skyttesoldat på livkompaniet, nästa års värnpliktiga:
– Kör hårt och ta vara på tiden!

Hon hoppas få vandra ut genom Livgardets grindar fler gånger i livet. Camilla Lindmark, också stadsskyttesoldat, har inte samma mål.
– Jag har haft det jättekul men det räcker för mig, säger hon.

Historisk muck

Årets muck på gardesbataljonen är historisk. Årets 340 soldater blir nästa år 220. 6. kompaniet och 8. kompaniet försvinner som utbildningskompanier för värnpliktiga. Kvar blir livkompaniet.
– Jag tror inte att vi får tillbaka den mängd värnpliktiga som vi har haft. Vi ligger än en gång långt framme i insatsförvaret; det är ju inte produktion av värnpliktiga som ska ligga i fokus utan produktion av insatsförband, säger bataljonschef Ulf Schröder.

Många av de muckade kommer tillbaka efter jul för att jobba i det anställda högvaktskompaniet i vår. 167 av årets värnpliktiga har sökt.
Även soldater från 2. skvadron muckade i går, från kavallerikasern i Stockholm.

Muck = Militär Utryckning Civila Kläder