De kan hålla en hemlighet

Totalförsvarets signalskyddsskola i Enköping lär ut hur man håller information skyddad via till exempel telefon, mail eller radio. Deras kurser riktar sig till personal i försvaret och andra myndigheter.

En lärare vid Totalförsvarets signalskyddsskola berättar om olika klassificeringar för skyddad information. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten
Den som ska administrera Totalförsvarets Elektroniska Id-kort, TEID, börjar med en utbildning vid TSS.
Den som ska administrera Totalförsvarets Elektroniska Id-kort, TEID, börjar med en utbildning vid TSS. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten
Utbildning inför internationella insatser är en viktig del av verksamheten. Henrik Sjölund utbildas inför en mission i Kosovo.
Utbildning inför internationella insatser är en viktig del av verksamheten. Henrik Sjölund utbildas inför en mission i Kosovo. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten
Den som ska administrera Totalförsvarets Elektroniska Id-kort, TEID, börjar med en utbildning vid TSS. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten
Utbildning inför internationella insatser är en viktig del av verksamheten. Henrik Sjölund utbildas inför en mission i Kosovo. Foto: Sofie Tedenstad/Försvarsmakten

De vanligaste sätten att skydda information kallas för kryptering och signalskydd. Kryptering innebär att man gör om själva informationen, till exempel genom att förvandla text till en teckenkombination som blir helt obegriplig för utomstående.

Signalskydd innebär att man skyddar själva signalen som informationen skickas med. Vid Totalförsvarets signalskyddsskola, TSS, utbildas personal från ett 40-tal olika myndigheter. Dessutom utbildas försvarsmaktspersonal inför såväl nationella som internationella insatser.

Lärare inom signalskydd

En av skolans elever heter Henrik Sjölund. Han deltar just nu i en utlandsmission i Kosovo men har flugit hem till Sverige för att under en veckas tid utbilda sig till lärare inom signalskydd.
– Det finns ett behov av att utbilda personal därnere på de här sakerna. Det är det jag ska göra när jag kommer tillbaka, säger han. 

Internationell utbildning är en viktig del av verksamheten förklarar Annika Brolin, studierektor på skolan:
– Vi skräddarsyr utbildningar för personer som ska till olika länder.

Sambandscentralen

Men kunskap om signalskydd behövs även hemma i Sverige. I samma klassrum som Henrik finns Eva som arbetar på sambandscentralen vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Därifrån sköts bland annat kommunikationen mellan Högkvarteret och övriga världen och behovet av kunskaper inom signalskydd och kryptering är stort.
- Jag har väntat på att få gå den här kursen. När jag är klar ska jag stötta Högkvarteret med utbildning, säger hon.
 
En annan del av verksamheten vid TSS är kurser i kortadministration. Det kan till exempel handla om personliga id-kort för inloggning i olika datorsystem. I ett klassrum utbildas en grupp elever på just ett sådant kort som heter TEID, Totalförsvarets Elektroniska Id-kort, och ser ut ungefär som ett bankomatkort.

Byta pin-kod

En av eleverna som ska bli administratör för kortet heter Per Österlund och arbetar som it- och säkerhetschef på militärhögskolan i Karlberg.
– Just nu försöker jag lära mig att byta pin-kod, säger han och knappar på kortterminalen. Han får instruktioner av läraren Karin Gällmo som är en av skolans civila lärare.

Lärarkåren består av ungefär lika många civila som militära lärare.
– Det vi lär ut ska kunna fungera såväl på den minsta lilla civila enheten som i en stor militär insats, säger studierektor Annika Brolin.

För att skolans personal ska hänga med i utvecklingen går mycket tid åt till att söka information och få utbildning på nya krypto- och signalskyddssystem.
– Med teknikens förändringar kommer nya utmaningar, säger Annika Brolin.