Åsberg fick Konungens pokal

Löjtnant Emil Åsberg, A 9, blev årets vinnare av pokalskjutningen. Efter en teoretisk och praktisk uttagning under årets kaptensutbildning kvalificerade sig två officerare till den prestigefyllda finalomgången. Tävlingens huvudsakliga mål var att kora årets bästa eldledare inom Försvarsmakten.

Försvarsmaktens bästa eldledare 2008, Emil Åsberg, A 9, tar emot segerbucklan av ställföreträdande regementschef, Thomas Lindell. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Marcus Lundström, P 7, som kom tvåa är här tillsammans med Stina Johansson som agerade eldledarbiträde under tävlingen.
Marcus Lundström, P 7, som kom tvåa är här tillsammans med Stina Johansson som agerade eldledarbiträde under tävlingen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Pokalskjutningen genomfördes under mycket svåra förhållanden. Snö och vind gjorde att sikten var obefintlig.
Pokalskjutningen genomfördes under mycket svåra förhållanden. Snö och vind gjorde att sikten var obefintlig. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Marcus Lundström, P 7, som kom tvåa är här tillsammans med Stina Johansson som agerade eldledarbiträde under tävlingen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Pokalskjutningen genomfördes under mycket svåra förhållanden. Snö och vind gjorde att sikten var obefintlig. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

H.M. Konungens skjutpris, pokalskjutningen, avgjordes för tredje gången vid A 9 i Boden. Skjutpriset instiftades som ett hederspris av kung Gustav V redan 1921. I dag genomförs skjut- och eldledningen som en del av utbildningen vid artilleriets stridsskolas taktiska program. Taktiska programmet är en av Försvarsmaktens nivåhöjande utbildningar och efter kursen befordras eleverna till kaptener.

Leda eld

Finaldagens program var hemligt in i det sista. Det enda som var känt för de två deltagarna var att de skulle leda eld med internationella metoder med hjälp av en skjutande granatkastare någonstans på Bodens skjutfält. Dagen bjöd på svåra förhållanden och dålig sikt vilket testade deltagarna till det yttersta. Till slut kunde en enig jury utse årets vinnare och motiveringen löd enligt nedan:

"Den vinnande eldledaren lyckades bekämpa båda målen på 25 minuter vilket får anses som godkänt. Skjutningen har tekniskt sett skett på ett metodiskt och reglementsenligt mycket bra sätt. Måluttagning har varit bra och målen har prioriterats i rätt ordning. Biträdande personal har utnyttjats på ett strukturerat och bra sätt. Vinnande eldledare är löjtnant Emil Åsberg, A 9"