Allt fler vill bli militärmusiker

Tre sökande per tjänst. Det är utfallet av den första breda rekryteringen av korttidsanställda musiker på Försvarsmusikcentrum. Intresset ökar också från värnpliktiga.

Marinens musikkår består enbart av heltidsanställda musiker. Tanken är att man ska ha fler anställningsformer i de andra kårerna. Därför rekryteras 28 musiker. Foto: Arkiv/Försvarsmakten

Antalet värnpliktiga och sökande till musikkårerna har under åren blivit allt färre. Det har resulterat i vakanta platser i musikkårerna, som fyllts med korttidsanställda. Av samma anledning, plus att Försvarsmakten ha fler personalkategorier och ett flöde av kompetens med personal som kommer utifrån med högre utbildning eller stor erfarenhet i bagaget, sökte Försvarsmusikcentrum nyligen 28 musiker.

Första ansökningsomgången gav 91 sökande, det vill säga mer än tre sökande per plats.
– Det är över förväntan. Vi kan ge dem ett omväxlande arbete, god kamratskap och förhållandevis bra lokaler, säger Per-Erik Laksjö, chef för Försvarsmusikcentrum.
Däremot söker man fler trombonister och en ny ansökningsomgång har därför startat (se länk till höger).

I dagarna meddelas de som erbjuds en tjänst. Det finns fortfarande personer därutöver som är intressanta och som står på reservplatser.
– Tillsättningen är långt ifrån klar, säger Helene Kindström, personalhandläggare.
Nästa vecka, vecka 50, väntar en dialog med arbetstagarorganisationer och vecka 51 hoppas Försvarsmusikcentrum kunna skicka ut anställningsbevis. Anställningen gäller från och med årsskiftet och varar som längst i ett år.

Per-Erik Laksjö har stark tilltro på framtiden.
– Det ser ljust ut. Det är dubbelt så många ungdomar som har anmält sig för provspelning inför 2010 jämfört med förra året. Och det fortsätter att trilla in anmälningar, säger han.
Provspelningen äger rum i Kungsängen vecka tio nästa år och de provspelar för att bli musiksoldat år 2010.