Advent i Afghanistan

Advent är tiden då FS 16 startar sitt uppdrag i Afghanistan. Det blir en ny tid både för de som har fullgjort sitt uppdrag och åker hem och de som precis har anlänt. Adventfirandet har därmed fått en extra symbolisk betydelse för FS 16.

Fältprästerna Mona Lindberg, Magnus Sälde och Sami Tammisalo. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten

Sång, musik och levande ljus utgjorde en mycket uppskattad inramning när kontingentens präster berättade om vad firandet av advent egentligen innebär.

Vid första advent gjorde Afganistanstyrkan byte av fältpräst. Pastor Mona Lindberg övertog det andliga ansvaret efter avgående Magnus Sälde. Mona höll tal både på finska och svenska vilket var omtyckt eftersom personalen i PRT Mazar-e-Sharif utgörs av svenska och finska soldater.

En nästan två meter hög adventsljusstake är på plats utanför matsalen för att symbolisera att Afghanistanstyrkan på flera sätt går mot en ny tid.

– Det är en fantastisk symbolik i att byta personal och präst just under advent. Att tjänstgöra här i Afghanistan har gett mig många minnen. Det finaste var nog när jag fick döpa en av soldaterna, säger pastor Sälde.

Kockarna fick bråttom när det upptäcktes att glöggleveransen från Sverige inte skulle komma i tid till advent. Under stor tidspress fick de snabbt lösa problemet. Resultatet blev en mycket omtyckt alkoholfri glögg som smakade precis som hemma.

Firandet av advent fortsätter på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Nu närmar sig julfirande på en plats långt från familj, släkt och vänner.