Vintern kommer till Kosovo

På lördagen vräkte den första snön ner över Camp Victoria. Under hösten har det varit ovanligt milt och soligt men nu kommer vintern. För den svenska kontingenten är snön inget större hinder men för lokalbefolkningen i Kosovo har förberedelserna för vintern pågått hela hösten.

Snöröjning på Camp Victoria. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Snövallarna låg höga på Camp Victoria.
Snövallarna låg höga på Camp Victoria. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Timmertransport i Rugovadalen.
Timmertransport i Rugovadalen. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Snövallarna låg höga på Camp Victoria. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten
Timmertransport i Rugovadalen. Foto: Maria Pålsson/Försvarsmakten

– Snön påverkar oss naturligtvis men inte mer än den skulle gjort på ett förband hemma i Sverige. Vi var förberedda med både snöplogar och skyfflar och personal har plogat campen hela morgonen, säger ställföreträdande trossplutonchefen Erik Ljunghage.

Däremot påverkas trafiken på vägarna i Kosovo. Vägkvaliteten är ojämn så när de svenska soldaterna patrullerar på de mindre vägarna använder de snökedjor.
– Vi svenskar är ju vana vid vinter. Fast det blir alltid en aha-upplevelse när den första snön kommer så man får skärpa sig när man ska ut och köra i trafiken, särskilt här i Kosovo där trafikflödet är mer oberäkneligt, säger postmästaren Roger Brand när han lämnade campen för att hämta dagens postsändning på flygplatsen.

Vintern kommer

När vintern kommer hemma i Sverige är det mer av en rutinsak. Möjligen blir trafikanterna på vägarna överraskade av den första snön och snöröjningen måste dra igång. I Kosovo däremot är vinterns ankomst allvarligare.

I det svenska skyttekompaniets ansvarsområde har lokalbefolkningens förberedelser för vintern pågått under hela hösten. Många i Kosovo är fattiga och bor i dåligt isolerade hus, dessutom är elförsörjningen otillförlitlig så det blir ofta strömavbrott.
–  Vi har sett mängder med vedtransporter på vägarna. Och sedan vi kom hit i oktober så har vedtravarna längs bostadshusens väggar gradvis blivit högre. Ved är hårdvaluta i Kosovo och det förkommer också olaglig avverkning och smuggling, säger samverkansofficeren Daniel Skånberg.

Blötsnön väntas inte ligga kvar mer än någon dag. Nästa vecka blir det åter mildväder.
–  Nu har vi testat all vår utrustning och vi vet att vi kan hantera ett stort snöfall utan att det stör verksamheten alltför mycket, säger Erik Ljunghage.