Uppsala garnison satsar på hälsan

Förra veckan genomfördes hälsovecka för första gången på Uppsala garnison. Under en vecka satsar man lite extra på friskvårdsaktiviteter.

Friskvårdskonsulent Marie Andersson visade funktionell träning. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Idrott och friskvård är en viktig del av vardagen för anställda i Försvarsmakten. Personal i insatsorganisationen ska genomföra tre timmar fysisk träning per vecka som en ordinarie arbetsuppgift. Även övrig personal har möjlighet att träna tre timmar i veckan. Formen är färskvara och det gäller att träna regelbundet för att behålla eller utveckla den.

Försvarshälsan på Uppsala garnison erbjuder olika motionspass för medarbetarna och även individuell rådgivning om träning och hälsa. En gång i månaden ordnas dessutom specialevenemang för att locka fler deltagare. Det kan vara en tur på långfärdsskridsko eller långpromenad med tipsfrågor.

Förra veckan satsade man extra mycket under den så kallade Hälsoveckan. Programmet var fullspäckat med föreläsningar om kost, stress och motivation. Dessutom ordnades prova-på-pass som normalt inte erbjuds. Under veckan har medarbetarna bland annat kunnat prova yoga, funktionell träning och boxercise.

– Det var första gången vi genomförde hälsovecka och förhoppningsvis blir den ett återkommande evenemang, säger hälsopedagog Anna Åberg.