Tre unga kvinnor ser framåt

Hon väntade några år med värnplikten. Det blev jobb på en pub i England i stället, men tanken på det militära fanns kvar. När hon till slut gjorde slag i saken och sökte var det i smyg, hon ville ha en chans att ångra sig. Nu är hon enbart glad över sitt val:– Det har varit en personlig utveckling, jag tycker synd om dem som inte får göra lumpen, säger Emma Forsström från Håsjö.

Malin Svedberg, Emma Forsström och Angelika Krutrök. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Erik Nordlander fick utmärkelsen bäste soldat vid stabskompaniet.
Erik Nordlander fick utmärkelsen bäste soldat vid stabskompaniet. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Under avslutningsceremonin tackade regementschefen, Torbjörn Larsson, de 400 soldaterna för ett fint utbildningsår.
Under avslutningsceremonin tackade regementschefen, Torbjörn Larsson, de 400 soldaterna för ett fint utbildningsår. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Erik Nordlander fick utmärkelsen bäste soldat vid stabskompaniet. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Under avslutningsceremonin tackade regementschefen, Torbjörn Larsson, de 400 soldaterna för ett fint utbildningsår. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

De tre unga kvinnorna står på A 9:s kaserngård i Boden och blickar både bakåt och framåt. Deras ögon och ord berättar om glädje, erfarenhet och ett fantastiskt kamratskap. Samtidigt har de en längtan till de civila livet och den vardag –kompisar och familj – som enligt trion har försakats under värnpliktstiden.  Fast de vill inte helt släppa det militära.
– Jag tänker söka till specialistofficer och jag har även funderat på utlandstjänst, säger Emma Forsström.

De två andra, Malin Svedberg från Alfta och Angelika Krutrök från Aapua, är inte lika säkra på en fortsättning, men de ser det inte som helt otänkbart.
– Jag får se, men närmast ska jag börja arbeta på mitt gamla jobb på Edsbyverken eller gå en ekonomiutbildning i Stockholm, berättar Malin Svedberg.
De första hon ska göra är dock solklart:
– Jag ska resa för muckpengarna.

Hundvalp

Angelika Krutrök har inget arbete klart ännu, men hon ser fram emot ett annat jobb.
– Jag har en hundvalp hemma som jag ska träna upp till jakthund.

Det gemensamma med denna trio är att de har varit ensamma kvinnor på sina respektive plutoner. Fast det har inte varit några problem, de har bara positivt att säga om värnplikten.
– Det är skönt att få sluta, men också vemodigt. Befälen har varit helt underbara och jag kommer att sakna killarna i plutonen, säger Angelika Krutrök.

När Malin Svedberg för tio månader sedan klev in på A 9 var hon orolig för hur hon skulle klara den fysiska påfrestningen.
– Jag trodde det skulle bli väldigt tufft, men det blev inte så jobbigt.

Befälselever

Både Emma Forsström och Angelika Krutrök ryckte in som befälselever. De hade lite andra funderingar. Bland annat hur de psykiskt skulle klara av påfrestningarna som ledare, men enligt dem har fungerat över förväntan.
– Vi har fått bra stöd av befälen och sedan har vi gått en ledarskapskurs, berättar Emma Forsström.

Under avslutningsceremonin stod de uppställda på kaserngården med sina 400 kamrater. Det var stor avskedsföreställning med utdelning av olika utmärkelser. Ingen från trion fick någon utmärkelse, men det var inget de var ledsna över.

De hade nått värnpliktens målsnöre och var jublade glada.

Utmärkelser:

Årets bäste soldat, stabskompaniet: Erik Nordlander, sensorkompaniet: Martin Hammar, pjäskompaniet: Marcus Karlsson, trosskompaniet: Thomas Edlund.

Bäste kamrat, stabskompaniet: Fredrik Vennberg, sensorkompaniet: Martin Sundkvist, pjäskompaniet: Johan Lagerqvist, trosskompaniet: Evald Hemström.

Bäste motorsoldat, stabskompaniet: Viktor Svensson, sensorkompaniet: Simon Palo, pjäskompaniet: Erik Palm, trosskompaniet: Fredrik Nygård.

Bäste befälselev, stabskompaniet: Jonas Holgersson, sensorkompaniet: Dennis Pedersen, pjäskompaniet: Kenny Alvebris, trosskompaniet: Esbjörn Anteskog.