Tony, gruppchef på Rifle Coy

Tony Karlsson från Uppsala är gruppchef på Rifle Coy, skyttekompaniet, på FS15 och har sin bas på Camp Northern Lights. I arbetsuppgifterna ingår det allt från de traditionella eskort-uppgifterna till att vara delaktig i olika operationer runtom i de fyra provinser som är de svenska soldaternas ansvarsområde.

Tony Karlsson och hans soldater ute på patrull i Mazar-e Sharif Foto: Maria Dupont
Tonys grupp utför patruller både dag som natt. Ofta är det många barn som vill komma fram och prata.
Tonys grupp utför patruller både dag som natt. Ofta är det många barn som vill komma fram och prata. Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten
Operation Mosalas var en operation som Tony och hans soldater deltagit i
Operation Mosalas var en operation som Tony och hans soldater deltagit i Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten
Tonys grupp utför patruller både dag som natt. Ofta är det många barn som vill komma fram och prata. Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten
Operation Mosalas var en operation som Tony och hans soldater deltagit i Foto: Maria Dupont/Försvarsmakten

Har du varit ute på någon tidigare mission?
– Ja, jag var nere med KS07, då som ställföreträdande pansarskyttegruppchef.

Vad var anledningen till att du sökte FS15?
– Jag kunde mycket väl sökt Kosovo med tanke på att det är fem år sedan jag var där men jag ville uppleva någonting nytt. Och att det blev just Afghanistan beror på att det just är en ny miljö och för att det är så väldigt speciellt. Kulturen, människorna och landskapet – det är speciellt från det som är hemma. Kändes som om att det skulle vara en utmaning att komma hit och uppleva nya saker.

Vari ligger utmaningen?
- Om jag tänker på de arbetsuppgifter som jag har hemma och de som jag utför här. Så ligger utmaningen i att de är desamma men utförs på ganska så olika sätt. Här är det att man arbetar mer skarpt. Sedan är det självklart en utmaning för min personliga del. Värmen, sand överallt och hur det påverkar. Och att det blev just vakt- och eskort var att det för mig ligger ett civilt mervärde i den befattningen.

– Nu ingår ju vakt- och eskort inom skyttekompaniet vilket gör att våra arbetsuppgifter är mer varierande. Vilket är mycket roligt. Det är allt från de traditionella eskort-uppgifterna till att vi varit delaktiga i olika operationer och på så sätt har varit ute och patrullerat i olika områden i våra fyra provinser och det är alltid roligt och lärorikt.

Hade du några förväntningar på missionen?
– Jag hade pratat med andra som varit här nere, tidigare FS-soldater så att kändes som att jag hade en bra uppfattning av vad som skulle vänta. Men situationen är mycket lugnare än vad jag trodde. Om jag ser tillbaka på andra missioner och incidenter som hänt under dom så känns det som att det är lugnt. Men det är mycket viktigt att vi inte hamnar i en falsk säkerhet. Att vi inte glömmer att vi befinner oss i Afghanistan. Det är lugnt nu, i denna stund men det kan snabbt förändras. Det är bara att jämföra med provinser som ligger nära våra områden som Faryab och Kunduz, där händer det dagligen saker.
 
När ni är ute och patrullerar så gör ni det ibland med den afghanska polisen, hur går det?
– Ja, det är mycket intressant. Det är ju en polisstyrka och det jag har att relatera till är ju polisen i Kosovo samt den svenska polisen. Kompetensen hos den afghanska polisen är väldigt varierande i de olika provinserna men de är alltid trevliga och uppskattar verkligen att vi är här för att stötta dem och Afghanistan. Vi, svenska soldater, arbetar på ett lugnt och metodiskt sätt. Och enligt min mening måste det alltid finnas en förståelse för den civila människan.

Vad tar du med dig när du åker hem från Afghanistan?
– Kamratskapen. Jag har fått vänner för livet och sedan minnena från operationer. Speciellt från Operation Karez. Min grupp fick åka ner i början av missionen för att hjälpa OMLT. Man kunde riktigt känna i miljön att det var skarpt läge. Det är ett minne jag kommer att bära med mig.

FS – Fortsättningsstyrka

OMLT – Operational Mentoring liasion team