Tjejer i fokus

16 nyfikna tjejer kom till Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) i Halmstad en novemberkväll för att få information om mönstring, värnplikt och officersyrket. På programmet fanns allt från simulatorflygning till provning av kroppsskydd.

Det var tung utrustning tyckte de flesta tjejerna när de provade kroppskydden. Foto: Åsa Andersson/Försvarsmakten
Tomas Lööf från luftsektionen hjälpte tjejerna under deras försök att landa med SK60 i simulatorn.
Tomas Lööf från luftsektionen hjälpte tjejerna under deras försök att landa med SK60 i simulatorn. Foto: Åsa Andersson/Försvarsmakten
Tomas Lööf från luftsektionen hjälpte tjejerna under deras försök att landa med SK60 i simulatorn. Foto: Åsa Andersson/Försvarsmakten

– Jag visste inte att det fanns så mycket att välja på, var en kommentar som hördes vid flera tillfällen under kvällen.
Muntlig information blandades med förevisningar av bland annat JAS 39 Gripen, stridsfordon och flygsimulator, för att visa på de många olika möjligheter som finns inom Försvarsmakten, till exempel i teknisk tjänst, luftvärn eller kanske i utlandsstyrkan.
– Det var roligt att få höra många olika som berättade, sa en tjej som deltog. Alla har ju uppfattat det på olika vis, så tillsammans gav det en större helhet.

Ett miniatyrsamhälle

Försvarsmakten beskrevs som ett litet samhälle i miniatyr, med oändligt många olika befattningar och uppgifter. Bara inom värnpliktbefattningar finns det en uppsjö av befattningar, allt från fordonsmekaniker och kock till tolk och fallskärmsjägare. Som officer kan man bland annat välja att bli helikopterpilot, markteletekniker eller tekniker på system som finns i luften, på marken eller i vattnet.

Tjejerna fick bekanta sig med materiel från både armén och flygvapnet. Att flyga och landa SK 60-simulator (skolflygplan 60) visade sig vara en rolig utmaning – ner kommer man ju alltid, men här gällde det att inte krascha!

Tunga kroppsskydd

Innan tjejerna fick provåka en pansarterrängbil 203 fick de ta på sig kroppsskydd i form av en splitterskyddad väst, stridsväst och hjälm.
– Jag kan ju knappt röra mig, sa en av tjejerna.
– Tänk om du ska springa med all utrustning också, replikerade nästa.

Tre timmar gick snabbt och just att få ”klämma och känna” och provflyga simulatorn var mycket populärt.
– Vi har redan bestämt oss för att göra lumpen, förklarade några av tjejerna innan kvällen var slut.