Strålning ändrade planerna

Det finns värnpliktiga som inte får slutöva på vad de blivit tränade för. Det handlar om artilleriradarplutonen vid A 9. Soldaterna fick lagom till höstens övningar besked om att radarfunktionen inte får användas.

Eftersom inte radarn kan användas fullt ut måste Anton Lindblad lösa andra uppgifter. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arthur maskerad och klar.
Arthur maskerad och klar. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Jonas Lindberg, värnpliktig på Arthur.
Jonas Lindberg, värnpliktig på Arthur. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Arthur maskerad och klar. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Jonas Lindberg, värnpliktig på Arthur. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Av den anledningen har inte stämningen i gruppen varit helt på topp under hösten.
– Den här sista övningen (Höstlöv) har vi i alla fall fått använda vår radar och simulerat olika moment, säger Anton Lindblad, förare och operatör. Under tidigare övningar i höst har vi bara fungerat som B-styrka eller fordonsförare åt andra.

Artillerilokaliseringsradarn, Arthur, är ett system som har används vid A 9 i närmare tio år. Det har till uppgift att lokalisera fientligt artilleri men leder även eget. Systemet har under höstens övningar försatts med förbud på grund av höga strålningsvärden efter mätningar i radarvagnen.
  
Anton Lindblad är en av de åtta värnpliktiga som tillhör varje radargrupp. Han tycker att värnplikten har varit bra ända tills det att radarn inte fick användas. Den har gett honom viktiga erfarenheter inför den snart kommande mucken och det civila livet.
– Jag ser fram emot att börja jobba och tjäna pengar, och dessutom vill jag resa med min flickvän. Lumpen har varit en bra erfarenhet, men nu längtar jag hem.