Sjukvårdsutbildning ger värdefull kompetens

Plötsligt avbryts intervjun. Ingenjörkompaniets andra sjukvårdsgrupp får larm om en trafikolycka där en kvinna har blivit påkörd av en bil. Hur pass allvarligt skadad hon är vet de inte. Om hon behöver ska hon om högst 60 minuter kunna få vård på sjukhus. Gruppen skyndar iväg i sin bandvagn. Olyckan är ett moment i övningen Höstlöv.

Sjukvårdare Gustav Stegfeldt och sjukvårdare/förare Daniel Persson tar hand om den drabbade, spelad av Veronica Lindroth. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Gustav Stegfeldt och Daniel Persson vilar upp i väntan på larm.
Gustav Stegfeldt och Daniel Persson vilar upp i väntan på larm. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Ingenjörkompaniets andra sjukvårdsgrupp rycker ut till en olycksplats.
Ingenjörkompaniets andra sjukvårdsgrupp rycker ut till en olycksplats. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Den skadade förs till helikoptern och fortsatt vård.
Den skadade förs till helikoptern och fortsatt vård. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Gustav Stegfeldt och Daniel Persson vilar upp i väntan på larm. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Ingenjörkompaniets andra sjukvårdsgrupp rycker ut till en olycksplats. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Den skadade förs till helikoptern och fortsatt vård. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Lugnt står de värnpliktiga kring sin bandvagn och tar igen sig. De deltar i den stora slutövningen Höstlöv som utspelas i och kring Boden. Övningen är inte någon av de bästa soldaterna varit med om hittills, det händer för lite där de är inblandade. Men vaksamheten finns där ändå och det märks att de är beredda att när som helst reagera på larm, såväl skarpa som övningslarm. De har tränats hårt för att klara av kraven. På 30 minuter ska de kunna nå den skadade och inom 60 minuter ska den skadade kunna få kvalificerad vård på ett sjukhus.

Hög kompetens

Gruppens medlemmar är nöjda med sin värnplikt och de olika utbildningar de fått. I gruppen finns två sjukvårdare, en förare och en vagnchef. Alla har de fått en grundläggande sjukvårdsutbildning på 40 timmar. Efter denna har sjukvårdarna gått vidare och fått totalt 21 veckors utbildning, varav tre veckors praktik på ett civilt sjukhus. Målet med utbildningen är att soldaterna ska ha hög kompetens och att de ska kunna verka i de svenska insatserna utomlands. Gutsav Stegfeldt vill just det. Han hoppas efter muck få jobb som skyttesoldat/sjukvårdsman i Afghanistan.

Larmet går

Plötsligt öppnas bandvagnens dörr. Vagnchefen Johan Edfalk försöker överrösta kommunikationsradions uppvridna snabba meddelanden och ropar till oss inifrån bandvagnen:
– Ni måste avbryta intervjun. Vi ska åka nu!
Innan soldaterna hunnit iväg hinner jag få ur dem vad som skett. En soldat från den egna stridande sidan i övningen har blivit påkörd av en bil. Patienten i den simulerade olyckan behöver vård snabbt och är antagligen allvarligt skadad.

Utbildningskontroll

Vid olycksplatsen hinner jag ikapp soldaterna. Den drabbade, spelad i övningen av Veronica Lindroth, har bland annat skador på sina ben och inre blödningar. Hon ligger klämd under bilen. Tempot är uppskruvat.  Patienten måste in i värme snabbt, dessutom är sjukvårdarna stressade av att helikoptern är på väg och att tiden de har på sig att få iväg patienten är knapp. Men patientens jämmer och smärta håller dem tillbaka. När gruppen kommer iväg till helikoptern har de hållit tidsramen. Utöver några oundvikliga kommentarer från befälen på detaljer de kan förbättra till nästa gång har allt gått bra. Helikoptern som möter upp är en Superpuma, benämnd inom Försvarsmakten som Helikopter 10A. Personalen ombord tar över vården och för patienten till sjukhus. Ingenjörkompaniets andra sjukvårdsgrupp har gjort sitt jobb och väntar in nästa larm.