Sista dagen på P 4

Marschallerna lyser upp i den mörka kvällen och musikkårens toner ljuder över kaserngården. Det känns stämningsfullt och högtidligt, alla kompanier står uppställda och det är dags för avslutningsceremoni för årets värnpliktiga.

Fanbärare under ceremonin var Sven Lindberg. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
De värnpliktiga rusar mot grindarna under tjut och glam.
De värnpliktiga rusar mot grindarna under tjut och glam. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
De värnpliktiga rusar mot grindarna under tjut och glam. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

– Ni hör till de få i er årskull som fått göra värnplikt, ta vara på den erfarenheten, säger brigadchefen Rickard Johansson i sitt avslutningstal. Efter talet delar bataljonschef Stefan Smedman ut utmärkelser till årets motorman Magnus Eriksson, årets idrottsman Johan Kristoffersson och årets bäste soldat Jonas Länn-Lundin.

När fanvakten marscherar ut med fanan är ceremonin slut och det blir dags för avfärd. Kompanierna tänder facklorna och påbörjar marschen in mot Skövde. Det långa fackeltåget ringlar genom gatorna ner till kulturhuset där det blir hårdrockskonsert.

Under fredagen som är sista dagen på regementet står befälen uppställda och gör honnör till de cirka 860 snart före detta värnpliktiga, som under tjut och glam rusar ut mot grindarna – glada och lyckliga över att värnpliktstiden är slut, med ny kunskap inför framtiden.