Planen fungerade

Eld mot broarna och skapa bra förutsättningar för nästa steg. Det var pansarskyttekompaniets mål med den anfallsrörelse som gjordes genom ett industriområde nära Luleälven under fredagskvällen. Området kontrollerades av en mindre grupp motståndsmän.– Kompanichefen hade en listig plan som fungerade nästan fullt ut, säger Jesper Kallin, övningsledare för pansarskyttekompaniet.

Kompanichefen Tobias Lindblom förklarar anfallsplanen inne i ett stridsfordon 90. Till höger: plutonchefen Martin Wärne. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Den lilla motståndsgruppen gjorde vad de kunde för att sätta stopp för pansarskyttekompaniet. Det gick inte så bra.
Den lilla motståndsgruppen gjorde vad de kunde för att sätta stopp för pansarskyttekompaniet. Det gick inte så bra. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Stridsvagnar och stridsfordon rullar in på industriområdet. Egna soldater som kommit in från andra hållet ligger i stridsställning.
Stridsvagnar och stridsfordon rullar in på industriområdet. Egna soldater som kommit in från andra hållet ligger i stridsställning. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Fredrik Hägglund i motståndsgruppen togs till fånga efter ett smärre handgemäng.
Fredrik Hägglund i motståndsgruppen togs till fånga efter ett smärre handgemäng. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Riktlinjerna för anfallet fastställdes tidigare under dagen en bit in på Bodens södra skjutfält. Kompanichefen Tobias Lindblom vägde noggrant de olika alternativen och gav sedan order om hur det hela skulle gå till:
– Han valde att dra till sig uppmärksamhet vid ena änden av området med hjälp av ett stridsfordon. Det gjorde att de övriga i kompaniet ganska ostört kunde komma in från en annan sida med både stridsvagnar och stridsfordon, berättar Magnus Grönwall plutonsövningsledare.

Man hade inte riktigt klart för sig hur starkt motstånd man skulle möta. Enligt underrättelser var den egna enheten var betydligt större och starkare än fienden som fanns på området.
– Det visade sig att underrättelserna stämde och området kunde säkras på relativt kort tid, fortsatte Grönwall.

Ojämn kamp

DSD, eller Death Star Division, som motståndarna heter, spelades av sex soldater ur det egna kompaniet.
–Vi ska ge dem en match, trots att vi inte är så många, sa Christopher Hansson, en av soldaterna i den lilla motståndsgruppen.

Det blev en ojämn kamp och motståndet fick ge sig och målet nåddes. Med hjälp av stridsvagnar och stridsfordon fick man kontroll över de två broarna i närheten och begränsade därmed rörelsefriheten för de fiender som fortfarande fanns i närområdet.

Mer övning behövs

– Det gick bra, men jag är inte jättenöjd. Vi behöver öva mer, sammanfattade kompaniets övningsledare Jesper Kallin.
Tidigt under lördagsmorgonen gick trupperna över Luleälven med mål att säkerställa att ett demokratiskt val kan hållas på söndag.