Olika mål i livet

Han har ett klart utstakat mål efter lumpen – att bli Ica-handlare. Just nu genomför han sin slutövning, Höstlöv, i skogarna kring Boden.– Tiden vid A 9 hart lärt mig mycket – jag har absolut mognat som människa. Kunskap som jag kommer ha nytta av resten av mitt liv, säger Emil Drugge Nilsson.

”Allt har inte blivit som man trodde, men jag skulle inte velat ha värnplikten ogjord”, säger Emil Drugge Nilsson. Foto: David Frank
Delar av vakt- och eskortplutonen under dagens rekresa. På bilden utklädda till fiender.
Delar av vakt- och eskortplutonen under dagens rekresa. På bilden utklädda till fiender. Foto: David Frank
Filip Danielsson, Stockholm: ”Jag har lärt mig att inte skjuta upp saker och ting och fått polare för livet här i Boden”.
Filip Danielsson, Stockholm: ”Jag har lärt mig att inte skjuta upp saker och ting och fått polare för livet här i Boden”. Foto: David Frank
Delar av vakt- och eskortplutonen under dagens rekresa. På bilden utklädda till fiender. Foto: David Frank
Filip Danielsson, Stockholm: ”Jag har lärt mig att inte skjuta upp saker och ting och fått polare för livet här i Boden”. Foto: David Frank

Han och hans plutonsbefälskompisar vid vakt och eskortplutonen hade under övningsdagen ett lite annorlunda uppdrag.
– Vi ska agera fiendestyrka och överfalla ett förflyttande pjäskompani. För att fixa det måste vi göra en rekognoseringsresa till överfallsplatsen, rek som det kallas. Det är kul, för då får vi öva strid senare i kväll, säger Emil Drugge Nilsson. 

Hans kompis, Filip Danielsson, som också är befälselev vid samma pluton, var med under dagens rek. Han har som Emil Drugge Nilsson en plan med livet efter lumpen.
– Jag ska göra en Thailandsresa med några lumparpolare efter muck. Därefter ska jag söka utlandstjänst. Som det ser ut i dag vill jag bli skyttesoldat eller något liknande vid en insats i Afghanistan. Och helst under sommaren, för här i Boden har jag fått testat på vinterklimatet, säger Filip Danielsson.

På en fråga om vad som har varit mest minnesvärt under tiden i Boden svarar båda samstämmigt: GDÖ, gruppdynamisk övning.
– Det var tufft och kändes som att vi marscherade, marscherade och marscherade mest hela tiden. Sanningen var att vi i fyra dygn sov under bar himmel och förflyttade oss i skogen. Ett av målen var att testa våra egna och andras gränser.